Диетологът Анна Павличева каза пред руски медии какви храни трябва да бъдат включени в менюто ни, за да запазим зрението си.
Според нея на първо място е необходим витамин А, който участва в синтеза на основните зрителни пигменти, включително тези, отговорни за зрението при здрач. Под формата на ретинол той се среща в продукти като яйца, телешки черен дроб и червен хайвер.
Киселото зеле: Чудесен помощник на чревната флора
„Но неговият предшественик - бета-каротинът се съдържа в оранжевите плодове и зеленчуци като тиква, моркови, сладки картофи и кайсии“, посочва диетологът.
Антиоксидантите и биофлавоноидите (витамин С, витамин Е, лутеин, астаксантин) засилват здравето на очите ни. „Повечето от тях се намират в ярките зеленчуци – особено в горските плодове (през зимата можете да ги консумирате и замразени, те запазват всичките си ценни качества). Има много витамин Е в ядките и семената. Много богат на лутеин е спанакът, който освен това съдържа и зеаксантин, който намалява риска от развитие на свързаната с възрастта дегенерация на макулата“, каза Павличева, цитирана от БГНЕС.
***
Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!
Добави коментар