Кога не трябва да ядем картофи?

16:00, 07 ное 21 / Любопитно 25 2148 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Картофите присъстват традиционно на нашата трапеза в различни разновидности – печени, пържени, варени, смесени с други храни. Но много хора изобщо не подозират, че има заболявания, при които трябва да се откажат от картофите или поне да намалят консумацията им.

Според лекарите картофите са много полезни в умерени количества. Те са източник на диетични фибри, минерали, витамини и антиоксиданти. Кореноплодното съдържа натрий и калий, които са необходими за добре координираната работа на клетките в организма. А витамините С и В6 участват активно в имунните процеси.

И все пак, кой не бива да яде картофи?

Те не се препоръчват при хора с гастрит с понижена киселинност и при затлъстяване. С такива заболявания е по-добре количеството консумирани картофи да бъде до 10% от дневния прием. Строго се забраняват картофите за хора с диабет и с метаболитен синдром.

Популярното кореноплодно има висок хипогликемичен индекс – повече от 70 единици, затова не бива да се яде и при нарушен въглехидратния метаболизъм. Понякога се среща и индивидуална непоносимост към картофите, което може да доведе до алергични реакции. Ако случаят ви е такъв, непременно се консултирайте с диетолог.

За предпочитане е картофите да се варят или да се приготвят на пара. Не забравяйте, че е опасно да се ядат с кората, затова е добре да се откажете от този начин на приготвяне. Кората натрупва в себе си вредни вещества от въздуха и почвата. Добре е да намалите консумацията на пържени картофи, защото те съдържат токсични вещества и нежелани мазнини.

За да намалите до нула риска от странични ефекти, помислете за няколко нюанса:

Избягвайте зелените корени. В такива картофи се натрупва веществото соланин, което разрушава клетките и причинява отравяне.

Не гответе на твърде високи температури, защото тогава в картофите остават малко полезни вещества.

Интересувайте се от мястото и условията на отглеждане.

Не забравяйте, че много зависи от вашата чревна микробиота. Онези, които нямат сериозни заболявания, метаболитни нарушения или индивидуални реакции, могат да ядат спокойно картофи. Но все пак не бива да се забравя, че оптималното количество без вреда за здравето е 300 грама два пъти седмично, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама