Топ 5 новини от седмицата

09:30, 07 ное 21 25 2349 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Ето петте най-четени новини от седмицата на Topnovini.bg: 

1. Планина за смет: Как боклуци са замитани под скалите на Черни връх

Наш читател, любител планинар, ни сигнализира за нерегламентирано изхвърляне на боклуци, на броени крачки от заслон „Черни връх“. На снимките и видеата, които той ни изпрати, се виждат порцеланови чаши, чинии, стъклени бутилки, големи ръждясали кутии от консерви и ламарини. Те са грижливо скътани под скалите зад заслона. Видно е, че едва ли само планинарите са допринесли за тази гледка, а и самите стопани или собственици на обекта. Все пак на кого би му хрумнало, когато изкачва върха, да замъкне със себе си порцеланов сервиз и дузина консерви XXL размер?!  

2. Ставането от масата - ясен знак за продължителността на живота

Редица признаци могат да покажат каква ще е продължителността на живота и има ли риск от ранна смърт. Така например колко бързо човек става от масата след хранене може да покаже дали ще умре през следващите 10 години. Резултатите от изследването бяха официално публикувани в British Medical Journal.

3. Най-много хора се чудят дали да пишат „не знам“ или „незнам“

Дълго време най-посещаваната статия в сайта „Как се пише“ е била за пълния и краткия член. Напоследък най-много потребители търсят начина на изписване на „не знам“ – дали е слято или разделно. Създателката на платформата Павлина Върбанова и доктор по български език обясни, че хората грешат не само заради незнание, а и защото някои вече я възприемат като друга част на речта, не като отрицателна форма на глагола знам.

4. Сертификатът за антитела - с определен срок и многократно тестване

Обсъжда се наличието на антитела да бъде включено като възможност за получаване на зелен сертификат. Най-вероятно сертификатът за антитела ще се издава при определена стойност на антителата, която ще трябва да се следи в динамика. Така сертификатът ще бъде за определен срок и ще бъде свързан с многократно тестване на антителата, обясни заместник-здравният министър Димитър Петров.

5. Обрат: Природният газ вместо да поскъпне поевтиня

Природният газ ще поевтинее с над 33% от 1 ноември, вместо да поскъпне с очакваните 32%, съобщи социалният министър Гълъб Донев. Това е станало възможно заради променените цени на европейските газови хъбове, както и допълнителни преговори с „Газпром експорт“ за предоставяне на „Булгаргаз“ на допълнителни количества газ, на цена по-ниска от тази на газовите хъбове. Така от 1 ноември цената, на която природният газ се продава на топлоелектрическите централи и газоразпределителните дружества, е 93,19 лева за мегаватчас, или с 1.35 лева по-евтино от октомври.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама