Учителският синдикат настоява родителите да тестват децата си вкъщи

11:12, 07 ное 21 25 1744 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Пристигна първата пратка с щадящи тестове за COVID-19 за ученици от I до IV клас децата в училище. „Раздадени са вече тестовете на девет области. Днес ще бъде извършена доставка в областите Добрич и София”, заяви директорът на Националния логистичен център на БЧК в село Лозен Огнян Иванов. Той уточни че БЧК предоставя складовата база за съхранение на тестовете.

В понеделник ще стане ясно какъв процент от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани, за да могат да се върнат в класните стаи. „Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова е създадена организация БЧК логистично да подпомогне Министерството на образованието. В понеделник сутринта ще започне раздаването на тестовете в 24 района. До 11.00 часа би трябвало всички тестове да бъдат раздадени“, заяви директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община Красимир Димитров.

Родителите имат три дни да декларират съгласни ли са с тестването

От своя страна, министърът на образованието Николай Денков подчерта, че тестовете са най-щадящият начин, по който децата могат да се завърнат в училище. „Тестването ще продължи дотогава, докато е висока заболеваемостта в страната. В последната заповед на МЗ е дадена граница от 250 заболели на 100 хиляди души в съответната област“, посочи той. И допълни, че броят на поръчаните тестове трябва да стигне поне за месец, пише Нова телевизия.

Учителите сами няма да се справят с тази ситуация. Те имат нужда от родителите, за да стане по-бързо и качествено самото тестване“, подчерта министърът и уточни, че в понеделник сутринта ще бъде издадена заповедта, в която са описани всички стъпки по тестването на най-малките ученици.

По думите му децата, които се върнат в училище, трябва да носят маски в класната стая.

Паралелки ще се карантинират само след втори положителен тест на дете

Учителският синдикат настоява родителите да тестват учениците вкъщи

По-рано синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ настоя родителите да тестват учениците вкъщи, а не пробите за COVID-19 да се взимат от учителите. В национална декларация се посочва, че тестването трябва да се извършва само и единствено на доброволен принцип, при декларирано съгласие на педагогическите и непедагогическите специалисти в образователните институции.

Към учителите и служителите, които не желаят да се включват в процеса на тестване на ученици, да не се налага административен натиск, защото това ще доведе до организация на протестни и стачни действия от синдиката. Възстановяването на редовния учебен процес да се случи, след като са изпълнени всички условия в заповедта на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков, и това в никакъв случай да не се обвързва задължително с датата 10 ноември 2021 г.“, се уточнява в позицията.

От учителския синдикат отправят призив към здравния министър да промени своята заповед, като даде възможност на родителите да правят тестовете на своите деца, каквато е практиката в някои европейски страни.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама