Защо хапчетата срещу COVID-19 не могат да заменят ваксините?

13:32, 09 ное 21 25 1831 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Хапчетата срещу COVID-19, които се очаква да се появят на европейския пазар най-късно в началото на 2022 г., събудиха много надежди за намаляване на смъртността и здравните последици от прекарване на коронавирусната инфекция.

Но лекарите предупреждават хората, които се колебаят дали да не отложат ваксинирането, да не бъркат ползите от лечението с превенцията, предоставена от ваксините.

Пероралните (приемани през устата) антивирусни хапчета на „Мерк“ (от Merck & Co) и „Пфайзер/Бионтех“ (Pfizer Inc/BioNTech SE) значително притъпяват най-тежките последици от COVID-19, ако се приемат достатъчно рано, но не могат да заменят ваксините, пише „Ройтерс“.

Covid-19 по света: Великобритания одобри първото лекарство срещу вируса

Някои здравни експерти се опасяват, че появата на перорални лечения за COVID-19 може допълнително да попречи на кампаниите за ваксинация, и без това разколебани от конспиративните теории и перспективата за задължителна ваксинация на някои групи хора.

Според съобщенията на производителите експериментално антивирусно хапче на „Пфайзер“ Paxlovid намалява риска от хоспитализация и смърт от болестта с 89% при високорискови възрастни, а препаратът на „Мерк“ и „Риджбек биотерапютикс“ - наполовина. Засега Lagevrio - търговското название на лекарството на „Мерк“ е достъпно единствено в Обединеното кралство - първата държава, която му даде пазарно разрешително.

Експериментално хапче на „Pfizer“ намалява с 89% риска от тежки случаи на Covid-19

Като разчитате изключително на антивирусно лекарство, това е малко хвърляне на заровете по отношение на това как ще се справите. Ясно е, че ще бъде по-добре от нищо, но това е игра с високи залози“, казва д-р Питър Хотез, експерт по ваксини и професор по молекулярна вирусология и микробиология в Медицинския колеж Бейлор, САЩ.

Шестима експерти по инфекциозни болести, интервюирани от „Ройтерс“, бяха еднакво ентусиазирани от перспективата за ефективни нови лечения за COVID-19 и се съгласиха, че те не са заместител на ваксините.

Антивирусни предизвикателства

Според експертите една от основните причини да не се разчита на новите хапчета е, че антивирусните лекарства, които спират вируса да се размножава в тялото, трябва да се дават в кратък период в началото на заболяването и не „работят“ в по-късните етапи от развитието на заболяването.

Тежките състояния обаче се появяват във втората фаза, когато репликиращият се вирус предизвиква дефектен имунен отговор, обяснява д-р Селин Гундер, експерт по инфекциозни болести и главен изпълнителен директор на неправителствената организация Just Human Productions.

„След като развиете задух или други симптоми, които биха наложили хоспитализация, вие сте в онази дисфункционална имунна фаза, при която антивирусните лекарства наистина няма да донесат голяма полза“, добавя тя, цитирана от Дневник.

Професорът по молекулярна вирусология и микробиология Питър Хотез смята, че осигуряването на достатъчно ранно лечение на COVID-19 може да е трудно, тъй като периодът, в който вирусът преминава от фазата на репликация към фазата на възпаление, е относителен. За някои хора това ще се случи по-рано, за някои по-късно, казва Хотез.

Много хора в ранната фаза на заболяването се чувстват изненадващо добре и може да не осъзнават, че нивата на кислород в организма им спадат - един от първите признаци, че е започнала възпалителната фаза на заболяването.  Често няма да разбереш, че се разболяваш, докато не стане твърде късно, казва той.

Според информацията на производителите и препаратът на Пфайзер, и този на Мерк трябва да се приемат до петия ден от появата на симптомите. В този етап вирусът бързо се размножава в тялото. Двата медикамента имат и сходни препоръки за приемане - между три и четири хапчета, сутрин и вечер.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама