Сертификатите за антитела влизат в сила от 11 ноември

14:08, 09 ное 21 25 2812 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Министерство на здравеопазването реши да се въведат зелени сертификати и за хората с антитела. Сертификатите влизат в сила от 11 ноември и ще са със срок на валидност 90 дни само на територията на страната. Това стана ясно по време на брифинг на здравния министър Стойчо Кацаров.

Документът ще се изследва за наличието на IgG антитела, тъй като те са най-дълго живеещите антитела като имунен отговор. Нормата ще е 150 бала на милилитър (BAU/ml) - 10 пъти над минималното количество антитела. При наличието на такива стойности се предполага, че човек е достатъчно защитен.

„Изискването е изследването да бъде извършено в лаборатория и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек може да получи сертификат, който ще е валиден 90 дни”, каза министър Кацаров. 

Сертификатът за антитела - с определен срок и многократно тестване

Резултатите от изследванията за антитела също трябва да са с дата след 11-ти ноември. А чрез референтния номер на изследването всеки ще може да попълни в системата на https://www.his.bg/ и да получи сертификат. 

Няма конретни фиксирани тестове за антитела. „Изискването е те да са с Т-марка, да имат висока чувствителност и специфичност и да бъдат сертифицирани, обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Всяка лаборатория сама ще преценява каква да бъде цената на тестовете за антитела. 

Зеленият сертификат за антитела ще важи и за учениците и няма да се налага те да бъдат тествани, уточни министър Кацаров.

„Опасявам се, че някои хора може да не се ваксинират, ако имат високи нива на антитела. В други случаи обаче има хора, които си въобразяват, че са го преболедували и ако си изследват антителата и видят, че нямат, може да отидат да се имунизират”, каза още министърът на здравеопазването.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама