Конфликтът на границата между Полша и Беларус ескалира

11:50, 10 ное 21 / Свят 25 4441 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В последните месеци нелегални мигранти от Близкия Изток, Южна Азия и Африка правят опити да влязат на териториите на членките на ЕС Полша, Латвия и Литва от Беларус. В последните дни обаче напрежението ескалира. По оценки на граничната охрана на Полша от понеделник в непосредствена близост с полската граница има между 2000 и 4000 души. А на границата между Полша и Беларус вече се говори за  възможна въоръжена конфронтация. 

Беларус нямало „да коленичи“

Беларуският президент Александър Лукашенко обяви, че страната му „няма да коленичи“ в спора със съседите си и Европейския съюз. „Не съм луд, перфектно разбирам до какво може да се стигне. Разбираме, знаем си мястото, но няма да коленичим“, изтъкна Лукашенко, цитиран от държавната агенция „Белта“. В същото интервю президентът на Беларус твърди, че не иска да предизвика война, но всякакъв конфликт заради ситуацията на полската граница би включвал и съюзника на страната му - Русия.

В телефонен разговор в понеделник Путин и Лукашенко са обсъдили ситуацията с мигрантите по границите на Беларус с Полша и Литва, съобщи пресслужбата на Кремъл.

А руският външен министър Сергей Лавров заяви, че проблемът трябва да бъде решен в съответствие с принципите на международното хуманитарно право. „Уважението към международното хуманитарно право предполага уважение към хората, които са станали бежанци преди всичко по вина на Запада, който започна агресивни войни в Близкия изток и Северна Африка. Тези хора не искат да останат в Беларус или Турция. Те искат да отидат в Европа. Същата тази Европа, която дълги години рекламираше и пропагандираше начина си на живот. Все пак трябва всеки да носи отговорност за думите и действията си“, заяви той, цитиран от БНР. 

Полша обвини Беларус в организация на „атака“ и отправи мигрантите към арестите

Полша пък отправи обвинения за организация на „атака“ на границата ѝ от страна на Беларус и срещу руския президент Владимир Путин за ескалацията на мигрантската криза.

„Атаката, която извършва Лукашенко, има своя идеолог в Москва, този идеолог е президентът Путин“, каза полският премиер Матеуш Моравецки по време на извънредна сесия на парламента в понеделник.

Нашата граница е застрашена от режима на Лукашенко, който използва цивилни като жив щит в съвременната хибридна война“, изтъкна той.

Полският президент Анджей Дуда пък подчерта, че на границата, от страната на Беларус, се намират около 1000 души „повечето млади хора, чиито агресивни действия трябва да бъдат отблъснати“. „Режимът на Беларус напада границата на Полша и ЕС по безпрецедентен начин“, посочи Анджей Дуда, цитиран от „Свободна Европа“.

Говорител на полските специални части заяви, че беларуски военни са „изстреляли празни удари в небето, симулирайки опасни събития“, както и че са подпомагали мигрантите в разрушаването на погранични бариери. Междувременно в Полша са започнали и арести на мигранти. „Всички мигранти, проникнали във вторник вечерта на територията на Полша, са задържани“, съобщи в ефира на полското радио министърът на отбраната на страната Мариуш Блащак, цитиран от БГНЕС.

По думите му полските силови структури трябва да се справят с няколко групи, които атакуват едновременно границата на няколко места. По данни на граничната служба границата е била атакувана в районите на Бяловежа и Кринки. Групите са били от по няколко десетки души, като някои от тях са били върнати веднага обратно на територията на Беларус, а други се е наложило да бъдат издирвани. „И в двата случая става въпрос за силово проникване, придружено с разрушаване на граничните ограждения“, твърди той. 

Двама различни представители на полската администрация предупредиха през последните 24 часа, че натискът може да доведе до въоръжена ескалация. Впоследствие граничният пункт при Кузница, в близост до който има и бежански лагер, беше затворен. От над месец целият район от полска страна е в извънредно положение и външният достъп е ограничен. Според полската държавна телевизия струпващите се бежанци са придружени от въоръжени лица с кучета.

Извънредно положение

Междувременно Литва се превърна във втората европейска държава, след Полша, която обяви извънредно положения заради мигрантския натиск. Тя също придвижи свои войски към беларуската граница.

На граничните служби беше разрешено да използват „психологическа принуда“ и „пропорционална физическа сила“, за да спрат опитите за проникване.

Реакцията на Европа

Европейската комисия също изрази съгласие, че Лукашенко умишлено използва мигранти от близкоизточни страни, за да предизвика натиск по външната граница на Европейския съюз. Според Брюксел режимът на Лукашенко привлича чрез консулствата и посолствата си хора от Близкия изток, след което ги превозва до границата. Без да коментират тези твърдения от Минск твърдят, че имигрантите искат да влязат и да получат убежище в съюза.

Отвъд политическите игри, хилядите хора по полско-беларуската граница спят на открито при вече минусови температури заради което се стигна до няколко смъртни случая през последните седмици. Агенцията за бежанците на ООН изтъкна, че трябва незабавно да спре използването на търсещите убежище хора за политически цели.

В понеделник от Брюксел съобщиха, че са започнали разговори с повече от дузина държави в опит да спрат полети с мигранти да бъдат изпращани към Беларус. Сред страните, с които са водени преговори, са Ирак, Йордания, Казахстан, Ливан, Пакистан, Таджикистан, Турция и Грузия.

Очаква се в следващите дни Брюксел да предприеме по-сериозни действия срещу Минск.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама