Избираме шестия президент и 47-ия парламент

07:00, 14 ное 21 / Избори 2в1 25 1409 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Избираме шестия президент и 47-ия парламент. За първи път в 30-годишната демократична история на България вотът за президент и вицепрезидент съвпада с този за парламент.

До поредните (трети за тази година) парламентарни избори се стигна, след като през април и юли партиите в 45-ото и 46-ото Народно събрание не успяха да съставят правителство. Така настоящият парламентарен вот съвпадна с редовните президентски избори.

Изборният ден започна в 7.00 часа в спокойна обстановка. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред, съобщиха от МВР.

Изборният ден завършва в 20.00 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено, но максимум до 21.00 часа.

Кандидатите

Малко над 5 хил. кандидати от 27 партии и коалиции ще се борят за място в следващия парламент. Тук може да видите пълния списък на номерата, с които ще се явят на изборите.

В надпреварата за президент и вицепрезидент влизат 23 двойки - 9 независими кандидати и 14 издигнати от партии и коалиции. Ето и списъка на номерата, с които влизат в битката за „Дондуков“2. 

Избирателите

Право на глас имат над 6,7 млн. българи. Според Изборния кодекс гласуването в България е задължително, но санкция за негласуване няма. Право да гласуват имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, без поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода. Тук може да проверите по електронен път номера и адреса на избирателната си секция.

Подвижни избирателни секции ще има не само за хората с увреждания, но и за карантинираните заради Covid-19, които са подали заявление за това. 336 са подвижните секции за лица с трайни увреждания, а 125 - за карантинираните или поставените под изолация в цялата страна. 

Българите в чужбина ще гласуват в 751 секции в 68 държави. От тях с машини ще се гласува в 208 секции.

Машинния вот

За втори път на парламентарни избори и за първи на президентски в секциите с 300 и повече избиратели ще се гласува само и единствено с машини. Избирателните секции в страната са 12 990, а с машини ще се гласува в 9 399 от тях. В 2 121 от тях ще има и второ устройство. 

Броени часове преди вота Централната избирателна комисия (ЦИК) реши в 100% от изборните секции с машинно гласуване у нас да има ръчно преброяване на контролните разписки след края на изборния ден.

Зад граница ще се гласува с 416 машини в 208 секции.

Указания как да гласуваме с машина стъпка по стъпка има в следващото видео.

Противоепидемичните мерки

Няма да се изисква зелен сертификат за гласуване на изборите, но в изборните помещения са въведени противоепидемични мерки:

В секциите трябва да се носят защитни маски, покриващи носа и устата. Всички в секциите и пред тях трябва да са на разстояние от 1.5 м. Редовно трябва да се дезинфекцират често докосвани повърхности. Прозорците трябва да стоят отворени или стаите да се проветряват на всеки час. Членовете на секционната комисия трябва да преписват данните от личната карта на избирателя, без да я пипат, а той да сваля маската за кратко, за да се идентифицира. До машините трябва да бъде поставен дезинфектант, който избирателят да използва, преди да гласува. Входът към тъмната стаичка в секциите, където да гласува с хартиени бюлетини, да е в близост до стената, за да няма перде, което хората да докосват. Химикалките да се дезинфекцират след употреба, а избирателят да ги взема сам.

20 сдружения ще участват като наблюдатели на изборите. Четири са регистрираните социологически агенции с 1127 анкетьори.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама