КЗК откри злоупотреба с господстващо положение на „Лукойл“

15:43, 11 ное 21 25 4147 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Комисията за защита на конкуренцията откри злоупотреба с господстващо положение от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас“ и „Лукойл България“, след като в началото на тази седмица стана ясно за стартирала проверка. Тя е по сигнал на друга компания от бранша - „OMV България“. И двете фирми управляват големи вериги от бензиностанции в страната.

„Комисията установи, че група „Лукойл“ притежава най-голямата складова и свързана с нея транспортна инфраструктура, която я прави господстващо предприятие на пазара на съхранение на автомобилни горива. Дружествата от групата са извършили злоупотреба с господстващо положение чрез съвкупност от действия, изразяващи се в непредоставяне на услуги по прием и съхранение на горива в собствени данъчни складове, ограничаване на достъпа до данъчните складове, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за транспортиране на внесени горива“, пишат от КЗК.

Според антимонополния орган разглежданите практики представляват обща стратегия на групата за създаване на пречки пред вноса на горива в страната. „Тези действия ограничават конкуренцията още на първото ниво по веригата на реализация на нефтопродуктите – при производството и вноса, което позволява поддържането на лидерската позиция на група „Лукойл“ в страната на следващите нива – търговията на едро и дребно“, добавят от КЗК.

Комисията обобщава, че поведението представлява злоупотреба с господство както по националното право, така и съгласно европейското право, тъй като, ограничавайки вноса на територия на страната, може значително да повлияе върху модела на търговия между държавите членки.

Дружеството има право да отговори на твърденията в срок от 60 дни.

Всъщност проблемът със съхранението на горива в данъчните складове на „Лукойл“ у нас е поставян от много години от останалите играчи на пазара, но едва сега КЗК забеляза, че петролната компания е монополист в тази сфера, пише „Сега“.

През миналата година правителството на Бойко Борисов се опита да затегне контрола върху движението на горива в базите на „Лукойл“. Със законови промени „Лукойл България“ бе принудена да отдели и да лицензира като отделни данъчни складове шестте си бази, свързани с нефтопровода. Във всеки един от данъчните складове бе наложено поставянето на измервателни уреди и видеонаблюдение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама