ЕС готви нови санкции срещу Беларус, а Лукашенко заплашва да спре газа за Европа

16:01, 11 ное 21 / Свят 25 4970 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Мигранти отново останаха блокирани в Беларус. Те хвърляха камъни и клони по полски граничари и използваха дънери тази нощ, за да съборят оградата от бодливата тел, в нови опити да проникнат на територията на Европейския съюз, съобщиха властите във Варшава, цитирани от „Ройтерс“.

Нито един от близо 150-те мигранти, събрали се близо до градчето Бяловежа, не е успял да премине границата, каза говорителка на службата за гранична охрана Евелина Шчепанска. Тя посочи, че вчера е имало 488 опита за незаконно преминаване на границата. Съседна Литва, която като Полша е въвела извънредно положение по границата, също съобщи за опити за проникване. 

Над 2000 мигранти от дни стоят блокирани на границата между двете страни. Полша издигна ограда с бодлива тел и изпрати 15 000 военни, за да им попречат да влязат. ЕС обвинява Беларус, че издава визи на мигранти от Близкия изток и ги подстрекава да влязат в Полша, а по тази причина Варшава обвини Минск в „държавен тероризъм“.

Конфликтът на границата между Полша и Беларус ескалира

Европейската комисия съобщи, че Полша е поискала съдействие от ЕС за овладяване на обстановката по границата с Беларус. Експерти от центъра за борба с каналджийството на мигранти към Европол ще се включат в работата на полските граничари, уточни говорител на комисията. В същото време се очаква още в понеделник ЕС да наложи нови санкции на Беларус. „Работата по петия пакет със санкции (срещу режима в Минск, този път заради мигрантската криза по границата с Полша) върви с пълна сила. Ако всичко премине добре, външните министри (на страните от ЕС) може да дадат зелена светлина (за налагането на наказателните мерки) още в понеделник“, посочи дипломат в Брюксел, цитиран от „Ройтерс“. Той добави, че е възможно още беларуски физически и юридически лица да бъдат добавени в черния списък на съюза.

Посланиците на страните членки на ЕС са постигнали общо съгласие на заседание при закрити врата днес, че още щом бъде приет петият пакет със санкции срещу Беларус, трябва да започне работата по шести пакет наказателни мерки, заявиха други двама дипломати в Брюксел. Друга тема на срещата е било евентуалното репатриране на мигрантите, струпали се на беларуско-полската граница, през летище Гродно в Беларус, като е възможно Европейският съюз да подпомогне финансово операцията. 

Германският министър на външните работи Хайко Маас каза, че „Европейският съюз ще разшири и засили санкциите срещу режима на (беларуския президент Александър) Лукашенко“, предаде Франс прес. Маас, който говори пред Бундестага, подчерта ролята на транзитните страни, държавите на произход и на авиокомпании за трафика на мигранти. „Крайно време е да има последици“ заради мигрантската криза, подчерта той.

Вчера и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз възнамерява да разшири санкциите си срещу Беларус, налагайки мерки както срещу физически, така и срещу юридически лица. Фон дер Лайен, която направи изявлението след среща с американския президент Джо Байдън в Белия дом, каза, че двамата са се договорили да проучат възможността за санкциониране на авиокомпании, улесняващи трафика на хора към Минск.

Според Фон дер Лайен ситуацията на границата между Беларус и Полша не представлява миграционна криза, а опит на авторитарния режим в Минск да дестабилизира своите съседи.

Беларус може да спре транзита на газ за Европа

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши ЕС, че ако разшири санкциите срещу страната му, ще спре транзита на газ за европейците през транснационалния газопровод „Ямал - Европа“. Лукашенко отправи тази заплаха по време на заседание на правителството в Минск, цитиран от ТАСС.

Ние отопляваме Европа, те пък отгоре на това ни заплашват, че ще затворят границата. Ами ако ние прекъснем природния газ за натам? Затова бих препоръчал на ръководството на Полша, на литовците и другите, дето нямат глави, да мислят, преди да говорят“, каза Лукашенко, цитиран от националната агенция БелТА.

Той отбеляза, че страната му може да отговори твърдо на нови европейски санкционни пакети, като спре транзитните превози. „Ами ако спрем транзита през Беларус? През Украйна (той) няма да мине, там руската граница е затворена, през Балтика няма пътища. Ако затворим (комуникациите) за поляците и например за германците, какво ще стане тогава? Защитавайки своята независимост и суверенитет, не бива да се спираме пред нищо“, заяви Лукашенко по повод плановете на Варшава да затвори границата с Беларус.

Руски ядрени бомбардировачи летят над Беларус

Руски ядрени бомбардировачи летят над Беларус на фона на мигрантската криза на беларуско-полската граница, зад която Полша твърди, че стои руският президент Владимир Путин, пише в. „Дейли телеграф“.

Британското издание обръща внимание на факта, че Русия е изпратила ядрени бомбардировачи да охраняват беларуското въздушно пространство. Това е рядко срещана демонстрация на сила, отбелязва медията, като допълва, че Москва поиска от Европейския съюз да приеме на своя територия хиляди мигранти, които са устроили импровизиран лагер на границата му.

Изпращането на двата свръхзвукови самолета, чиято цел бе да тестват противовъздушните защити на Беларус, е признак за драматична ескалация в противопоставянето между ЕС и Минск и Москва, изтъква британският всекидневник.

Извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН

Естония, Франция и Ирландия поискаха спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради мигрантската криза по границата между Полша и Беларус, предаде Франс прес.

Очаква се то да се състои днес при закрити врата, пише „Медиапул“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама