МВнР е готово с организацията на изборите в чужбина

18:03, 11 ное 21 / Избори 2в1 25 4796 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министерството на външните работи се справи с организацията на изборите в чужбина, като осигури възможностите за един честен и демократичен вот. Това заявиха председателят на Работна група „Избори“ в МВнР Иван Кондов и заместник-председателят ѝ Калин Анастасов.

Вотът зад граница в неделя е напълно обезпечен от техническа и организационна гледна точка. „Осигурили сме помещенията, технически средства, бюлетините са изпратени, пътуват и машините. На много места те вече са пристигнали“, подчерта Иван Кондов и изрази увереност, че вотът на 14 ноември ще се състои в спокойна обстановка.

Българските граждани ще могат да упражнят правото си на глас в чужбина в 751 избирателни секции в 68 държави. За първи път сега се открива секция в Бахрейн. Българските граждани ще могат да гласуват и на два острова във Великобритания – Ман и Джърси.

Равносметката на МВнР

МВнР е транспортирало над 1 300 000 бюлетини и изборни книжа в рамките на последните 8 дни, като всички те са стигнали до местоназначението си и остава да бъдат разпределени към секциите.

Доставени са и всички 416 машини до централните хъбове в съответните държави. Следва тяхното транспортиране до избирателните секции. С машини сънародниците ни ще могат да гласуват в 208 секции в 21 държави, като във всяка от тях ще има по две машини.

Най-много машини са изпратени в Турция – в 46 секции ще има 96 машини; във Великобритания - в 46 секции - 92 машини, в Германия – в 42 секции ще има 84 машини.

МВнР командирова зад граница 360 души, като около 80 от тях ще пренасят изборни книжа. Над 2500 души са предложени от българските общности чрез задграничните ни представителства като членове на СИК. Над 200 представители на българските общности ще бъдат представители на МВнР в СИК. Около 1200 души са предложени за членове на СИК в чужбина от политическите партии след проведени консултации.

Към момента няма държава, чиито противоепидемични мерки да препятстват гласуването, като МВнР призовава сънародниците ни зад граница да се информират за местните ограничения и правила, които ще важат в деня на изборите в съответната страна. Те са публикувани и на сайта на МВнР в рубриката „Коронавирусът-как да пътуваме“. Окончателните адреси на изборните секции, както и списъци на заявилите желание да гласуват, също са публикувани на сайта на МВнР.

Трудности и предизвикателства

Голям проблем за министерството по организацията на изборите зад граница остават кратките срокове, предвидени в Изборния кодекс, за доставка на изборните книжа и бюлетини, а сега и машини, както и сроковете за формирането на СИК в чужбина.

Кратките срокове остават сериозно предизвикателство и при евентуалното провеждане на втори тур за президентските избори на 21 ноември. Ако МВнР не получи машините, изборните книжа и бюлетините до 16 ноември сутринта, доставката им навреме и във всички секции ще бъде много трудна. 

Друг съществен проблем е свързан с обучението на членовете на СИК. Методическите указания на ЦИК за работа на секционните комисии зад граница също се публикуват твърде късно.

Остава и предизвикателството, свързано с връщането на изборните книжа, които съгласно Изборния кодекс се пренасят с дипломатическа поща, придружена от дипломатически куриер. МВнР изпраща стотици хора, които да връщат бюлетините с ръчен багаж. Това е огромна, енергоемка и скъпа задача. Направено е предложение за връщането им с непридружена дипломатическа поща, но то не е прието от ЦИК. 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама