Коронавирусът у нас: Няма да има локдаун

10:57, 12 ное 21 25 2107 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Няма да има локдаун. Данните от последната седмица сочат намаляване на новозаразените. Мерките със зеления сертификат дадоха своя резултат. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг за ситуацията с разпространението на коронавируса у нас. Министърът изказа своята благодарност „на всички, които приеха противоепидемичните мерки като обща мисия“.

Към момента виждаме спадане на пика. Естествено, не във всички области са такива числата, което налага да бъдем внимателни“, коментира проф. Мира Кожухарова за данните на Единния информационен портал. „Има намаляване и при борят на хоспитализираните. Надявам се тази тенденция да се запази. 13 седмици бяха необходими, за да стигнем до върха, по-малко са необходими за слизането, но трябва да бъдем предпазливи“, отбеляза проф. Кожухарова.

Две са благоприятните следствия от въвеждането на зеления сертификат – увеличението на броя на тестваните, което спомага за ранното изолиране на новите случаи, и „активизацията на ваксинацията“, но там има още какво да се желае, каза Кожухарова. По думите ѝ „трайната мярка срещу пандемията е не тестването, а ваксинацията“. Доста добри нива на завършен ваксинационен курс при възрастните, които са от застрашените групи, каза проф. Кожухарова, цитирана от bTV.

Здравните власти ще поискат и удължаване на извънредната епидемична обстановка. Срокът ще бъде от 4 до 6 месеца.

Спад на новите случаи

През последните 24 часа у нас са регистрирани 3 207 нови случая при 32 813 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 9,77% от взетите проби са дали положителен резултат.

84,79% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 696, следва Пловдив с 322. Няма област без нови случаи, като най-малко са те в Кърджали и Разград - по 30.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 650 063. Броят на активните случаи към момента е 113 229. Намалява и броят на настанените в болници и те вече са 8 329, от които 755 са в интензивно отделение. 90,71% от новопостъпилите в болница не са ваксинирани.

Излекуваните през последното денонощие са 3 953 души, така общият им брой достига 510 884.

Жертвите на болестта у нас вече са общо 25 950. От починалите за денонощието 196 души,  92,46% не са ваксинирани. 

До момента у нас са поставени общо 3 035 555 дози на ваксините срещу COVID-19, като през последното денонощие са извършени 22 393 имунизации. Лицата със завършена имунизация са 1 602 186 души. 36 598 души вече са си поставили бустерна доза.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама