„Политкаст“ еп. 18: За консенсуса като форма на управление

11:00, 17 ное 21 / Политкаст 25 1963 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Твърде често напоследък става дума, че сме дълбоко разделено общество. Основният въпрос е в състояние ли са такива общества да произведат стабилна политическа система и демокрация? Отговорът е, че при специално съобразен за целта конституционен дизайн и установяването на няколко взаимосвързани принципа в политическата система, дори нации раздирани от етнически, религиозни, идеологически, регионални и езикови различия могат да изградят ефикасен държавен модел, който да гарантира мир, благоденствие и прогрес.

Книгата „Democracy in Plural Societies: a Comparative Exploration“ на Арен Лейпард ще ви покаже как е възможно това.

Книгата е своеобразно изследване на принципа на консоционалната демокрация или иначе казано демокрация изградена на базата на консенсуса. Авторът разглежда в дълбочина всички детайли, процедури и защитни механизми на този модел и е много важно да отбележа, че не става дума за поредните академични фантазии на теоретична база, а за анализ на принципа, върху който са изградени държави като Швейцария, Австрия, Белгия и Нидерландия.

Днес гледаме на тези страни като на висока летва и пример за подражание, но стабилността и благосъстоянието им не бива да ви заблуждава за това, което се намира под повърхността. Техните общества са всичко останало, но не и хомогенни в своето съзнание и разбирания, а след като прочетете книгата ще разберете как са успели да се запазят цели, а системите им да функционират задоволително добре.

Цялото представяне на книгата можете да чуете от връзката!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама