ЦИК утвърди мандатите в 47-ото Народно събрание

19:20, 18 ное 21 / Избори 2в1 25 1797 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи разпределението на депутатските места между седемте политически формации, които влизат в 47-мото Народно събрание. Това стана след повторната обработка на данните от секционните протоколи в изчислителния пункт на Комисията и след отстраняване на несъответствията.

Победителят на изборите „Продължаваме промяната“ получават 67 мандата. Втората политическа сила ГЕРБ-СДС е с 59 депутата. Третата по големина парламентарна група ДПС ще има 34 народни представители. За БСП са отредени 26 места. А бившите първи в 46-ото Народно събрание - „Има такъв народ“, този път са с 25 депутата.

„Демократична България“ ще има 16 депутата, а последната по големина партия - „Възраждане“ - 13 души.

След като са ясни резултатите и на базата предварителни разговори и заявки в следващия парламент евентуална коалиция между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ би разчитала на 134 депутата.

Така опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ биха имали 106 гласове.

Методиката за разпределение на мандатите „Хеър Ниймайер“ е част от Изборния кодекс. Тя е пропорционална, но взема предвид „най-големия остатък“ от резултата на партия или коалиция в изборния район, което добавя допълнителен мандат при недостигащи гласове за пълен.

Гласовете от чужбина участват в разпределението на броя депутати на национално ниво, но не и при разпределението по райони и партии.

Рекордна избирателна активност в чужбина

Освен мандатите по райони за всяка от партиите и коалициите, ще са факт и резултатите за вота с преференции при нареждането на листите, което е постигнато. Ще се официализира избирателната активност от неделя - броят действителни гласове, как те се разпределят между партиите и коалициите с парламентарно участие, колко са гласували с „Не подкрепям никого“.

След официалното оповестяване на тази информация с решенията на ЦИК, избраните за депутати в два района ще трябва да посочат в еднодневен срок откъде ще реализират мандата си или, както се е случвало на предходни избори, ще могат да се откажат да бъдат посочени за избрани като депутати, което също ще пренареди резултатите, пише БНР.

До края на неделния ден - 21 ноември, ЦИК трябва да оповести окончателно имената на избраните за народни представители.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама