Кьовеши поиска контакт с МВР и митниците без посредничеството на Гешев

12:57, 19 ное 21 25 1839 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала да получава сигнали директно от МВР и агенция "Митници" без връзката с тези институции да минава през Върховната касационна прокуратура. Това съобщиха от правосъдното министерство. България ще нотифицира и тези две структури и контактът между тях и европейската прокуратура занапред ще е директен.

"След нотификацията ръководената от г-жа Лаура Кьовеши институция ще може да взаимодейства директно с органите на полицията и митническите органи, без този процес да е опосредстван от Върховната касационна прокуратура. За подобно действие настоя европейският главен прокурор г-жа Кьовеши с цел да се засили сътрудничеството и ефективността на разследванията", пише в съобщението им.

Кьовеши разследва измами за 4,5 милиарда евро

Обяснението е, че така ще има по-активно подаване на сигнали, за каквото е настояла европейският главен прокурор. Освен това МВР и митниците ще функционират и като звена, които могат да препращат материали, дадени от други държавни структури.

"Разширен е и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура. Това са всички органи на Република България, които в хода на дейността си са получили информация за престъпление, спрямо което Европейската прокуратура би могла да упражни своята компетентност", пишат от правосъдното министерство.

Към момента единственият начин определено производство да достигне до европейската прокуратура е то да бъде изпратен от държавното обвинение. Досега Кьовеши не е изразявала открито недоверие към българската прокуратура под каквато и да е форма. При посещението си у нас тя имаше среща с главния прокурор Иван Гешев, който ѝ пожела успех. На пресконференцията си Кьовеши многократно отказа да коментира конкретни дела, както и действията на бъгларските власти, пише Mediapool.

Европейският главен прокурор обеща, че никой няма да може да оказва политически натиск над хората, които работят с нея. Всеки такъв опит ще бъде разкриван публично, закани се тя.

Ръководената от нея структура обаче отхвърли голяма част от предложенията за европейски прокурори, направени от България. Затова се наложи втора процедура по избор. Към европейската прокуратура вече са подадени редица сигнали, които касаят България. Един от първите бе за усвояването на средства по оперативната програма "Околна среда".

Преди няколко седмици от ръководената от Кьовеши институция съобщиха, че са извършили арести по схема за източване на ДДС чрез продажба на коли, която има връзка с България.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 7
1 Анонимен 15:17, 19 ное 21

Браво на Кьовеши! Това означава, че започва отсвирването на каскета- бухалката на мафията. Близнашки, какво ще кажеш по темата?

2 Анонимен 08:34, 16 мар 22

Пирамидата започва да се срутва,Цацаров Борисов Доган Шиши каскету на синжира.

3 Макарон 08:35, 16 мар 22

Милиярдерската мафия ще загази.

4 Иван 08:36, 16 мар 22

Лаура щеги набута милиярдер-ката хунта.

5 Уй 08:37, 16 мар 22

Датиева майката що ги триеш

6 Уи 08:38, 16 мар 22

Фака мада щоги триеш

7 Кури 08:39, 16 мар 22

Неги търкай дано пукнеш

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама