Затягат мерките в Гърция: Вече и в храмовете с отрицателен тест

16:39, 20 ное 21 25 1506 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Болничната система на Гърция е претоварена, като особено тежка е ситуацията в Северна Гърция, съобщават гръцките медии. Капацитетът на интензивните отделения е почти изчерпан. В здравните заведения в северната част на страната близо 99 на сто от интензивните легла са заети, съобщава телевизия „Скай“. Малко по-добра е ситуацията е в областта Атика, където капацитетът на отделенията е запълнен на 88 на сто.

Пациентите, които се нуждаят от прием в болница, са почти два пъти повече от тези, които могат да бъдат изписани, съобщава националната телевизия ЕРТ. Здравните служители в болничните заведения в Северна Гърция и област Тесалия ще бъдат подпомогнати от частни лекари. Някои от тях се съгласиха доброволно да се включат в битката с COVID-19. Вече са разпратени и 85 нареждания за мобилизация на частни лекари в районите.

От понеделник в сила влизат нови мерки, насочени към неваксинираните лица. Те няма да имат достъп до заведения, театри, музеи, кина и фитнеси дори и с представяне на отрицателен тест, както беше до момента.

Мерките ще засегнат и децата на възраст между 4 и 17 години, които ще могат да посещават редица затворени помещения в присъствието на възрастен и с представяне на отрицателен домашен тест, направен в последните 24 часа.

Достъпът до аптеките и градския транспорт остава свободен. В хранителните магазини ще се осигурява пропускателен режим, съобразен с квадратурата на търговските обекти. Въвежда се и плаващо начало на работния ден в частния и държавния сектор, за да се избегне струпване в градския транспорт.

Промяна има и по отношение на посещението на църковните храмове, където вече ще се изисква отрицателен тест. При предишното затягане на мерките за неваксинирани за църквите не бяха въведени ограничения. В понеделник ще заседава Светият синод на Гръцката православна църква, за да бъде взето решението как да се приложат новите разпоредби, пише Нова телевизия.

През вчерашния ден в страната бяха регистрирани малко под осем хиляди новозаразени, а броят на починалите беше 91.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама