На втори тур: По-малко проблеми с машините и сигнали за нарушения

18:50, 21 ное 21 / Избори 2в1 25 1502 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

ЦИК отчете, че изборният ден в страната и в чужбина протича спокойно. Вторият тур на президентските избори се отличава с по-малко проблеми с машините и сигнали за нарушения.

Машините, с които е преустановено гласуването, са 27 от изборния ден и 6 от вчерашния ден, или 33 от общо 11 716. 

Към 18.00 часа в ЦИК са постъпили 5 жалби и 77 сигнали. „Част от жалбите на практика са сигнали“, обърна внимание говорителят на ЦИК Росица Матева и уточни, че над 25 от тях са с твърдения за агитация от Бойко Борисов в изявлението му пред медиите, след като гласува на балотажа.

Има доста сигнали за публикуване на резултати от гласуването в интернет сайтове. ЦИК е взела 7 решения за нарушения.

Повечето от сигналите през деня, свързани с изборните права на гражданите, са свързани с подадени заявления от граждани, че са подали заявления да гласуват извън страната, но ги няма в списъците. След препращане на сигналите, тези избиратели са успели да гласуват.

„Изборите не са две в едно и като че ли напрежението не е толкова голямо“, коментира говорителят на комисията Цветозар Томов.

След тестване в началото на изборния ден някои членове на секционни комисии са се оказали положителни за COVID-19. Те са били заменени. Подобни случаи има и в секционни комисии в чужбина, там хората също са заместени с други, съобщи bTV.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама