24.12% е избирателната активност към 16.00 часа

18:40, 21 ное 21 / Избори 2в1 25 1563 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

По данни на ЦИК избирателната активност към 16.00 часа е 24.12%Най-висока е в 23 МИР - София - 30.03%, който е и най-големият район в страната. Най-ниска остава в Кърджали - 12.97%. 

Това е нетипично за български избори, обикновено няма толкова голяма разлика в активността“, коментира говорителят на Комисията Цветозар Томов. „Интересно е дали ще се потвърди, че населението в големите градове този път е било по-активно отколкото това в малките градове и селата. Това също не е типично за българските избори“, допълни той.

„Случвало се е в последните часове активността на хората рязко да нарасне, да се извиват опашки пред секциите и дори да се налага ЦИК да удължи срока за гласуване, макар и през деня изборът да е вял. Такава хипотеза 100/100 не може да бъде изключена“, посочи Томов.

„Досега на избори никога не се е случвало в рамките на час да гласуват повече от 5% от избирателите, за страната като цяло. Или около 5%, някъде там е теоретическият максимум, който секциите могат да приемат. Това означава, че дори да си представим свръхоптимистичната хипотеза в последните четири часа и последния пети хората гласуват крайно активно - все пак избирателната активност ще остане под 50%, а вероятно и под 40%“, каза още говорителят на ЦИК.

На 14 ноември избирателната активност към 16.00 ч. е била 25.58%.

Активността към 11.00 часа 

Избирателната активност към 11.00 часа бе 8.68%, Тя се доближава до тази през миналата неделя, когато към този час бяха гласували 8.59% от избирателите.

Към този час най-активни са избирателите във Враца, а най-малък интерес вотът е предизвикал в Кърджали.

Избираме президент

Изборният ден започна в 7.00 ч. и ще приключи в 20.00 ч

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама