Президентството с позиция за думите на Радев за Крим

16:30, 22 ное 21 / Политика 25 2158 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Темата „Крим“ влезе в кампанията преди балотажа, след като на дебата между Румен Радев и Анастас Герджиков действащият държавен глава посочи, че „в момента Крим е руска територия“. Ден по-късно Радев обясни думите си, като обаче подчерта, че не се отказва от тях. „Няма никаква драма. Въпросът е абсолютно ясен. Анексацията на Крим е в нарушение на международното право, но както казах снощи има реалности в политиката и в момента Крим е руски“.

Казаното бе подето от политическите му опоненти, като се появиха различни интерпретации. В тази връзка от прессекретариата на Румен Радев, ден след втория тур на изборите, изпратиха позиция: „Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички международни организации. От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост. Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, „в момента“ Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път. Неведнъж, както и на дебата, държавният глава е изразявал загриженост от това фактическо положение, което води до напрежение в международните отношения и особено в Черноморския регион, който има пряко отношение към сигурността на България и нейните съюзници“.

„Президентът многократно е споделял опасения от възможна ескалация на напрежение в региона и по специално в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на адекватни мерки за укрепване на доверието и диалога, които да доведат до намаляване на конфронтацията и създаване на предпоставки за намиране на мирно решение на конфликта“, заявяват още от „Дондуков“ 2.

По-късно от САЩ приветстваха уточняващата позиция на Радев за Крим.

Международният отзвук 

Междувременно Украйна привика българския посланик в Киев, за да изрази несъгласието си с казаното от Радев, а външният министър на бившата съветска република директно го нападна в социалните мрежи: „С безрасъдните си изказвания той нанесе удар по приятелските украинско-български отношения, изложи България на критика от ЕС и подкрепи руската пропаганда“. Говорител на ЕК също припомни становището на ЕС по въпроса - Крим е Украйна.

Съединените щати също изразиха загриженост заради изявлението на Радев за Крим. Всички ние, в това число и България, декларирахме на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимират незаконното завземане и окупацията на полуострова. През последните няколко дни ние изразихме нашето дълбоко безпокойство пред българските власти, както във Вашингтон, така и в София“, съобщиха от американското посолство у нас.

Елате ни на гости 

Кримските българи канят Радев на посещение. Председателят на кримската българска национално-културна автономия Иван Абажер обеща „топъл и радушен прием“ на президента Румен Радев „в руския Крим“, става ясно от публикация на посолството на Руската федерация у нас.

„От Балканите дойдоха славянската писменост и православието. Затова тъкмо от Балканите трябва да дойде и признаването на Крим като законна и неотделимата част на Русия. Ако Президентът на България вземе решение да посети руския Крим, сигурен съм, че ще му бъде оказан топъл и радушен прием“, е казал Иван Абажер пред РИА Новости в събота – макар статусът на посолството да е от изборния ден.

Не е изключено Радев да посети Крим, обяви днес Цветеслава Гълъбова от Инициативния комитет, който издигна кандидатурата му за втори президентски мандат. „Румен Радев показа, че е един смел човек, който застава отпред“, каза тя в ефира на bTV.

Радев: Няма драма - анексирането на Крим е незаконно, но в момента е руски

Според Цветеслава Гълъбова, Радев не е допуснал гаф по време на предизборната си кампания, а изказването му за Крим е бил единственият отговор на така зададения въпрос по време на президентския дебат. „Формално наистина Крим е руска. Анексията ѝ е незаконна, това е ясно. България се е включила в санкциите срещу Русия, но формално Крим наистина е под руска власт в момента“, каза тя.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 BVZ_Moskva_s 00:54, 23 окт 23

Скоро возводимые здания: прибыль для бизнеса в каждом строительном блоке!
В нынешней эпохе, где минуты - капитал, здания с высокой скоростью строительства стали реальным спасением для экономической сферы. Эти прогрессивные сооружения комбинируют в себе высокую надежность, экономическую эффективность и скорость монтажа, что сделало их наилучшим вариантом для различных бизнес-проектов.
Быстровозводимые здания
1. Скорость строительства: Секунды - самое ценное в экономике, и объекты быстрого монтажа способствуют значительному сокращению сроков возведения. Это высоко оценивается в случаях, когда срочно нужно начать бизнес и начать прибыльное ведение бизнеса.
2. Финансовая выгода: За счет усовершенствования производственных процессов элементов и сборки на месте, финансовые издержки на быстровозводимые объекты часто приходит вниз, по отношению к традиционным строительным проектам. Это позволяет получить большую финансовую выгоду и достичь более высокой инвестиционной доходности.
Подробнее на scholding.ru
В заключение, объекты быстрого возвода - это превосходное решение для бизнес-мероприятий. Они сочетают в себе ускоренную установку, экономическую эффективность и устойчивость, что позволяет им идеальным выбором для профессионалов, желающих быстро начать вести бизнес и выручать прибыль. Не упустите возможность сэкономить время и средства, прекрасно себя показавшие быстровозводимые сооружения для вашего предстоящего предприятия!

2 ppu-prof_kt 22:43, 11 мар 24

Наша бригада искусных исполнителей подготовлена предложить вам современные средства, которые не только снабдят надежную протекцию от холода, но и подарят вашему домашнему пространству современный вид.
Мы эксплуатируем с новыми строительными материалами, сертифицируя продолжительный время работы и блестящие результаты. Изоляция наружных поверхностей – это не только экономия на отапливании, но и забота о окружающей природе. Энергоэффективные технологии, какие мы осуществляем, способствуют не только жилищу, но и сохранению природных ресурсов.
Самое ключевое: Утепление фасадов цена за м2 у нас начинается всего от 1250 рублей за квадратный метр! Это бюджетное решение, которое метаморфозирует ваш дом в настоящий тепличный местечко с скромными затратами.
Наши пособия – это не только изоляция, это постройка помещения, в где всякий элемент отразит ваш уникальный манеру. Мы примем во внимание все твои требования, чтобы осуществить ваш дом еще дополнительно теплым и привлекательным.
Подробнее на http://ppu-prof.ru
Не откладывайте заботу о своем жилище на потом! Обращайтесь к мастерам, и мы сделаем ваш дом не только теплее, но и по последней моде. Заинтересовались? Подробнее о наших услугах вы можете узнать на нашем сайте. Добро пожаловать в мир гармонии и стандартов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама