Синът и бащата, обвинени за убийството на Евгения, остават за постоянно в ареста

13:29, 23 ное 21 25 2086 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Орлин Владимиров и баща му Пламен, обвинени за жестокото убийство на 33-годишната съпруга на първия – Евгения, остават за постоянно в следствения арест. Това определи Софийският апелативен съд (САС).

Според обвинението Орлин Владимиров е удушил със стреч фолио съпругата си на 13 октомври в семейния им апартамент в столичния кв. „Лагера“, а баща му е помогнал да сложат тялото в куфар, който е изхвърлил край Перник. Именно там живеят Пламен Владимиров и съпругата му Боряна.

Откриха тялото на изчезнала преди месец млада жена

За изчезването на Евгения се разбра още ден след убийството, като в продължение на един месец след това мъжът ѝ поддържаше версията, че тя е отишла на фитнес и повече не се е върнала. На 13 ноември Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) обяви, че по случая е установено убийство, за което са обвинени бащата и синът

Орлин Владимиров е привлечен като физически извършител, а обвинението на Пламен предполага, че той е знаел предварително, че синът му планира да убие жена си и още тогава му е обещал помощ.

По време на първото разглеждане на мерките им за неотклонение в Софийския градски съд (СГС) преди седмица стана ясно, че двамата са направили самопризнания пред полицията, но едва след като тялото на Евгения е било намерено.

Защитата отново поиска домашен арест за бащата

Както и на първа инстанция, пред САС защитата на двамата поиска по-лека мярка за Пламен Валдимиров заради влошеното му здравословно състояние. Той твърди, че страда от цироза и диабет.

Освен това обвиняемият баща разказа пред апелативните съдии, че преди време е претърпял операция по отстраняване на ануса и затова сега постоянно носи памперс. По думите на Пламен Владимиров лошата хигиена в следствения арест е противопоказна за състоянието му и затова поиска да бъде пуснат под домашен арест. В тази връзка адвокатите на двамата Христо Ботев и Димитър Марковски поискаха от съда да назначи на бащата комплексна съдебно-медицинска експертиза, която да установи дали той може да продължи да пребивава в ареста.

Апелативните съдии Атанаска Китипова, Веселин Пенгезов и Десислав Любомиров обаче отхвърлиха искането за медицинско изследване с аргумента, че по делото е налична подробна документация за състоянието на Владимиров-старши. Магистратите изтъкнаха, че той не се нуждае от болнично лечение, а ако има нужда от медицинска помощ, такава може да му бъде оказана в следствения арест.

Както и на първа инстанция, защитата отново оспори обвинението на бащата с твърдението, че той не е присъствал на извършването на убийството и затова би трябвало да бъде привлечен към наказателна отговорност само за това, че е укрил престъплението. Освен това Ботев и Марковски подчертаха, че обоснованото предположение, че Владимирови са отговорни за убийството и изхвърлянето на трупа на Евгения, се изгражда единствено на базата на техните самопризнания в полицията, които обаче не биха били достатъчни в рамките на съдебно дело по същество.

Защитата изтъкна още веднъж факта, че двамата са съдействали на полицията и доброволно са участвали в следствени експерименти, на които е изяснено къде и как е бил изхвърлен куфарът с тялото на младата жена.

Апелативните съдии обаче отхвърлиха всички тези доводи, аргументирайки се с тежестта на умишлено извършеното престъпление, високата обществена опасност на деянието, както и продължаващата опасност обвиняемите да извършат друго престъпление, ако бъдат пуснати на свобода. Това определение е окончателно и не подлежи на обжалване.

Близките на Евгения дойдоха в съда

В съдебната зала влязоха и близки на Евгения, които обаче не бяха допуснати да присъстват на цялото заседание. Причина за това са противоепидемичните мерки, според които на съдебните заседания могат да присъстват само страните по делата и ангажираните по тях вещи лица, както и медии, които предварително са заявили присъствието си.

Затова роднините на Евгения излязоха навън, където изчакаха края на заседанието. В цялата изродщина по този случай единственото положително нещо се дължи на българската полиция. Хиляди благодарности на разследващия полицай Светослав Рангелов и целия екип от полицаи и психолози, благодарение на които беше открит трупът на Евгения. Много съм благодарна, защото след като тя беше открита, успях да се събера, иначе не знаех къде ми е детето...“, заяви тя през сълзи пред „Свободна Европа“.

За разлика от заседанието на СГС преди седмица, когато двамата обвиняеми изразиха съжаление пред съда, този път те не го направиха. Единственото нещо, което Орлин Владимиров заяви пред апелативните съдии, беше, че поддържа казаното от адвокатите им и поиска по-лека мярка за баща си.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама