„Абе, Желю, ти турчин с фес ли си?“

10:00, 24 ное 21 / Политика 25 16522 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Абе, Желю, ти турчин с фес ли си?“. Паметният въпрос е зададен от кандидата за президент, излъчен от БСП, Велко Вълканов към опонента му Желю Желев от СДС. Думите му са изречени през 1992 г. по време на първия в нашата история телевизионен дебат в такъв тип надпревара. А причината - значителната подкрепа на Желю Желев, която получава от електората на ДПС при първия тур

Движението не веднъж е наклонявало везните в полза на един или друг кандидат в изборния ден. Въпреки че години наред ДПС е партия, с която никой не иска да си партнира. За това след всяка тяхна помощ, политиците са се сочили с пръст и са се обвинявали в зависимост с Турция. 

Макар през годините ДПС да са заставали на втория тур за президентския вот зад БСП, то тази позицията им се завъртя на 180 градуса. Причината - думите на президента Румен Радев през лятото, когато по време на консултациите за правителство, той се обърна към лидера на партията Мустафа Карадайъ: „Вие, г-н Карадайъ, ще ми кажете ли коя е вашата родина майка?“. Въпросът му бе препратка към изказване на Карадайъ по време на среща с турския председател на парламента Мустафа Шеноп, че „Турция е нашата майка родина“. Това отприщи вълна от възмущения и принуди анадолската агенция да излезе с уточнение, че става дума за некоректен превод заради смесване на турските понятия за „родина“ и „прародина“. Оттогава обаче нищо не е същото в отношенията между Радев и ДПС. Стигна се дори до обвинения в мракобесие. Именно затова не е учудващо, че Движението реши не само да не подкрепи този път Румен Радев за втори мандат, ами дори да „даде своя принос той да не спечели“, по думи на зам.-председателя на партията Йордан Цонев. 

ДПС не подкрепиха официално кандидат-президента на ГЕРБ-СДС Анастас Герджиков на балотажа, въпреки че по-рано имаше такива заявки. Поредица от техни действия обаче показаха точно това. 

Карадайъ призова за подкрепа на „обединителя на нацията“

Председателят на Движението Мустафа Карадайъ дни преди втория тур призова избирателите си да гласуват за президент, който „да е обединител на нацията, да бъде стожер на конституцията, законността и върховенството на правото, да бъде лице на държавността, да бъде глас на национално обединяващите каузи“.

В последните години ГЕРБ не веднъж са обвинявали Румен Радев, че не е обединител на нацията и разединява народа. А от няколко месеца към тази опорка се присъединиха и ДПС. В същото време мотото на кандидат-президентския тандем Герджиков - Митева бе именно „Наистина обединени“. А думата „обединение“ бе спомената стотици пъти по време на предизборната кампания от ректора на Софийския университет.

Многократно от Движението са нападали Румен Радев и че е нарушил Конституцията. Един от аргументите за това бе назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство, въпреки двойното му гражданство. Всичко това води до извода, че неговият намек съвсем не е скрит. 

На гости в Турция

Но, ако се върнем малко по-назад и си спомним за знаковото участие в края на миналата година на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в национална конференция на ДПС, ще видим, че целият този сценарий с турската помощ в деня на вота у нас е доста по-дълбоко замислен. Никога до този момент държавен ръководител на Турция не беше поздравявал участниците в такъв тип форум на една от основните политически сили в България. Това беше ясен знак, че отношенията между Ердоган и Доган са се поправили и амбициите им за общи политики тепърва ще растат. 

За това свидетелства и посещението в Турция на Мустафа Карадайъ през лятото. Както и това, че само месец по-късно, в разгара на кампанията за парламентарните изборите през юли, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също гостува изненадващо на Ердоган. Важно е да се отбележи, че по това време той вече не бе премиер. Тогава от партията обясниха разходката му до съседната ни страна с това, че двете партии са имали желание да разширят подкрепата си сред изселниците в Турция. Е, явно са успели. Но това, ако не е внимателно планиранн и изготвен план за действие по време на бурния политически живот в страната, явно става въпрос за уникално стечение на обстоятелствата. Особено след като за първи път от 2009 г. насам имахме рекордно висока избирателна активност в Турция. И то в подкрепа на ДПС и Анастас Герджиков. 

Не чухме и нито веднъж нито Борисов, нито Герджиков да се изказаха срещу турската намеса във вота у нас. А позицията им за Делян Пеевски и „Магнитски“ си остана все така безлична. 

Призиви и в социалните мрежи

Социалните мрежи дават пълна свобода на изяви. Неслучайно именно затова редица медии изнасят предварителни резултати от екзитполове именно там. Скандалното обаче е, че въпреки неофициално дадената подкрепа от страна на ДПС, в седмицата преди балотажа структури на партията призоваха съвсем открито в страницата си в Истанбул избирателите да гласуват за двойката Анастас Герджиков-Невяна Митева. И то чрез плакат на турски език. Едва след като се развъртя из всички български медии, той бе свален. Уви обаче всички вече видяха скритата цел на ДПС. 

Игра на числа 

Агитацията в изборния ден е забранена и това го знае всяко хлапе дори. За ДПС и ГЕРБ обаче това не винаги важи. Но докато лидерът на доскоро управляващата партия Бойко Борисов нападна съвсем открито, минути след като даде своя глас, Румен Радев и агитира в подкрепа на „ректора на всички ректори“, то от Движението бяха доста по-дискретни. 

По време на изборния ден пресцентърът на ДПС ни информира, че почетният председател на партията Ахмед Доган е гласувал 15 минути преди осем часа. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ пък е упражнил правото си на вот в 15 минути след единадесет часа. А на зам.-председателя Халил Летифов например гласуването е отнело 15 секунди.

Под номер 15 бе именно кандидатурата на двойката, подкрепена от ГЕРБ, Анастас Герджиков и Невяна Митева. 

Всички тези заигравки дадоха своя принос и кандидатът за президент на ГЕРБ спечели надмощие единствено в Кърджали, област, определяна традиционно като „бастион“ на ДПС. А в чужбина той събра най-много гласове от Турция. И ако Велко Вълканов беше жив сега, може би щеше да попита: „Абе, Герджиков, ти турчин с фес ли си?“.

Видима е обаче и близо два пъти по-ниската мобилизацията на електората на Движението за балотажа, в сравнение от миналата седмица. И тук идва съвсем логично въпросът защо ДПС не е мобилизираха пълния си електорат за втория тур?

От самото начало бе ясно, че за ДПС целта не е да спечелят президентските избори, а да се заявят като силен фактор в парламента. От Движението са наясно, че нямат достатъчно голям електорат, за да си извоюват първото място, било то в парламента или в президентския пост. Те обаче успяха да си върнат третото място, в момент, в който от другите партии хвърчат оставки и сълзи. За това до голяма степен допринесе именно историческо за България участие в президентската надпревара на Мустафа Карадайъ, който е етнически турчин. Това достигна до много български турци и мюсюлмани, които независимо от политически отношения между двете страни, дадоха своя независим вот за него. Нещо, което трудно би могло да се прелее към Анастас Герджиков на балотажа, за който народът там почти нищо не знае. Нещо повече, в много репортажи видяхме, че хората в Турция, които се разходиха до урните на 21 ноември все още смятаха, че зад числото 15 стой не Герджиков, а Карадайъ. 

Подадената ръка на ДПС към ГЕРБ, макар и неофициално, пък показва, че двете партии явно са осъзнали, че само те остават в изолатора на новия парламент и ако не се обединят, само ще загубят. Въпреки това от Движението не веднъж са показвали, че имат много добра памет и не са забравили за отношението на ГЕРБ и частност на Бойко Борисов през годините към тях. За това и ходът им е предпазлив. Няма как да се хвърлят в дълбокото заради тях, все пак тепърва ще опипват почвата в новото Народно събрание. А и пряката подкрепа за Анастас Герджиков щеще да отблъсне потенциални гласове от привържениците на другите партии.

След като двете партии загубиха президентския пост, предстои да видим дали в парламента ще успеят да излязат от изолацията, в която сами си се поставиха. Защото всички видяха какво се случи и това дълго ще им бъде напомняно. А изходът няма да може да бъде постигнат чрез задкулисни сделки, а само чрез уважение, идентичност и откритост. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:41, 24 ное 21

Герджиков с лакираните нокти е за харема

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама