Големите ученици със зелен сертификат се връщат в клас без тестване

18:58, 24 ное 21 25 1964 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ако поне половината от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани. Това означава да имат валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR. Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за COVID-19, за да бъдат изследвани те два пъти в седмицата, съобщиха от МОН.

Това е записано в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които бяха утвърдени със съвместна заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката днес.

Новите правила разрешават на частните училища сами да закупуват тестове за учениците от V до XII клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването (МЗ), които важат и за тези, купувани от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката (МОН) да предостави на частните училища безплатни тестове, когато такива бъдат осигурени от МЗ.

МОН предложи посочените две промени, за да ускори връщането в училище на колкото може повече ученици въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега. По данни от информационната система на МЗ ваксинираните ученици в страната са 6,84%. Преболедувалите ученици от V до XII клас са малко над 19 000. МОН не разполага с данни за учениците с антитела.

Регионалните управления на образованието в страната бяха информирани за промените още днес. Очаква се училищата, които изпълняват новите условия, поне частично да възстановят присъственото обучение за учениците от V до XII клас още от понеделник, 29 ноември т.г.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:13, 28 ное 21

Испанската в София на база анкета сред учениците и осигурена лаборатория от директорката в училището за сметка на родителите, връща учениците в клас. Директорката твърди 50% са преболедували или валсинирани. Не е ли чудо??? МОН къде блее?Защо не почерпи от богатия опит???

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама