МОН е получило 6 пъти по-малко тестове от обещаните от здравното министерство

14:13, 27 ное 21 25 1674 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Въпреки че вчера на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че до края на деня образователното министерство ще получи 1 млн. теста, които да използва за връщането в класните стаи на учениците от 5 до 12 клас, това не се е случило. Образователният министър Николай Денков заяви пред „Дарик радио“, че ведомството е получило 168 800 теста, което е 6 пъти по-малко от заявката на Кацаров.

Така в момента тестове има само за най-малките ученици - тези до 4 клас. По думите на Денков наличните тестове ще стигнат до 10 декември, но само за децата до 4 клас. Ако министерството получи пратка от 1 млн. теста, те веднага ще бъдат разпределени, за да може максимално голям брой ученици да се върнат в класните стаи.

Скоро излизаме от тъмночервената зона

Денков каза още, че получените близо 170 хил. теста ще се използват приоритетно за най-малките деца, защото основната цел е те да учат присъствено. По-рано от пресцентъра на образователното министерство посочиха, че има налични 283 хил. теста и всички те са предназначени за учениците до 4 клас, за да може да стигнат до 10 декември.

Образователният министър разкритикува здравния заради затварянето на училищата. По думите му това е решение на здравното ведомство, в което той няма участие. „Аз никога не съм искал да бъдат затваряни училищата. Няма никаква логика аз да не искам да има просъствено обучение. Аз самият бях изненадан от начина, по който бяха затворени училищата“, заяви той.

Ниската ваксинация може да доведе до нови варианти

По думите му решението дали учениците могат да влязат в клас още от понеделник, зависи от промяната на заповедта за затваряне, издадена от здравния министър. От Стойчо Кацаров зависи и осигуряването на достатъчно количество тестове за учениците, както и решението за хибридна форма на обучение - присъствена и дистанционна. Министърът на здравеопазването задава рамката, а Министерството на образованието се опитва да работи в тази рамка, посочи министър Денков.

Заради мерките срещу разпространението на коронавируса вече повече от месец учениците от пети до дванадесети клас могат да посещават без ограничения всички обществени места, освен училищата. Парадоксалната ситуация е следствие от решение на здравните власти да не се изисква COVID сертификат за хората под 18-годишна възраст, но и да позволяват присъственото обучение в общините с висока заболеваемост само за учениците от първи по четвърти клас, припомня „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама