Омикрон се разпространява около 3 пъти по-бързо

12:00, 28 ное 21 25 1856 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Новият щам на COVID-19 – Омикрон, се разпространява около 3 пъти по-бързо от предишните. Това сочат последните данни, които са получени от Южна Африка тази нощ, каза проф. Радка Аргирова, член на експертния съвет към министъра на здравеопазването, в ефира на Нова телевизия. По думите ѝ засегнати са предимно млади хора и неваксинирани.

„Знаем, че има над 50 мутации. Част от тях ги знаем от Делта и Алфа вариантите. Знаем какво могат да причинят тези мутации“, каза проф. Аргирова. „Предполагам, че ваксинираните ще са достатъчно предпазени. Една част от мутациите са характерни и при предишни варианти и ваксините вече действат срещу тях. Но е възможно да не е на 100% това действие, което е нормално“, обясни тя.

Проф. Аргирова посочи, че ще има няколко типа нови лекарства. Едните ще имат профилактични действия. „Ще има и такива за хора, които не успяват да изработят антитела от ваксините“.

Къде са установени първи случаи на новия вариант?

Новият южноафрикански вариант вече е официално засечен в Белгия, Хонконг, Израел, Австралия и Великобритания. Проучват се първи случаи на новия вариант на коронавируса, причиняващ Covid-19 - Омикрон, в Германия и Чехия, съобщи Гардиън.

Засякоха два случая на варианта Омикрон във Великобритания

Болница в северния чешки град Либерец съобщи, че вариантът Омикрон е открит при болна от Covid-19 пациентка, предаде Франс прес. „Можем да потвърдим, че щамът е установен“, заяви говорител на болницата в ефира на обществената телевизия. Той добави, че пробата ще бъде изпратена за допълнителен анализ в най-голямата лаборатория в страната. Жената е била в Намибия и се е върнала в Чехия през Южна Африка и Дубай.

Съобщените по-рано около 61 случая на Covid-19, установени сред пътници, пристигнали в Холандия от Република Южна Африка, вероятно са на новия вариант Омикрон, казаха нидерландските здравни власти, цитирани от световните агенции.

По данни на Националния институт за здравеопазване и околна среда на Нидерландия тестове са направени на 624 пътници, пристигнали на 26 ноември от РЮА. У 61 от тях е установен коронавирус и в момента всички те са в изолация. По предварителни данни при мнозина от тестваните е установен вариантът Омикрон, отбеляза организацията, обещавайки да предостави по-точна информация утре.

Решението за тестване на пътниците от два полета, пристигнали от РЮА, е било взето от нидерландските власти на фона на разпространението в региона на новия вариант на коронавируса, който може да се окаже по-опасен от досега известните щамове. 

Здравните власти в Австралия също съобщиха, че са установили варианта Омикрон на коронавируса при двама души, пристигнали в Сидни от Южна Африка, предаде Франс прес. И двамата пътници са напълно ваксинирани. Те са без симптоми и са в изолация в специални помещения. Още 12 души, пътували в същия самолет от Южна Африка, не са показали наличие на Covid-19, но са под карантина, уточниха властите.

Десетки държави наложиха ограничения върху полетите

Междувременно десетки държави наложиха ограничения върху полетите, пристигащи от Южна Африка. Нидерландия например спря авиовръзките с държавите от южната част на Африка, а страните от региона са включени в списъка на държавите, пътуването до които е свързано с крайно висок риск и предвижда самоизолация след завръщане.

Израел пък затваря изцяло границите си за чужденци за 14-дневен срок, като забраната предстои да бъде официално одобрена от кабинета.

В събота Австралия наложи ограничения за пътуванията, затваряйки границите си за всички, които са посетили в РЮА, Намибия, Зимбабве, Ботсвана, Лесото, Есватини, Сейшелските острови, Малави и Мозамбик и не са австралийски граждани, пише „Медиапул“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама