Президентът свиква Народното събрание на 3 декември

22:21, 28 ное 21 / Политика 25 2417 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Президентът Румен Радев свиква на 3 декември от 9.00 ч. първото заседание на новоизбраното 47-о Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

След парламентарни избори на 14 ноември в 47-ото Народно събрание ще влязат 7 политически сили. Това са „Продължаваме промяната“, ГЕРБ, ДПС, БСП, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Възраждане“. 

„Продължаваме промяната“: Ако няма по-добри, ще оставим служебните министри

Първото заседание по традиция е тържествено. То ще бъде водено от най-възрастния народен представител - в случая това е Силви Кирилов от „Има такъв народ“. Партиите от новия парламент вече разпределиха кабинетите в старата сграда на пл. „Народно събрание“.

В първите дни на работата си депутатите ще изберат съставите на постоянните и временни парламентарни комисии и ще изработят нов правилник за дейността на 47-ото Народно събрание.

След преговорите за кабинет: Нямало тема, по която да не са се разбрали

Очаква се и в кратки срокове президентът да възложи на кандидата за министър-председател, излъчен от „Продължаваме промяната“, да състави правителство и да внесе в Народното събрание проект за състав и структура на Министерски съвет. Засега се спряга името на Кирил Петков за този пост. Окончателно решение обаче все още няма. След като проектопремиерът получи мандата, той ще има едноседмичен срок да го изпълни и да внесе в Народното събрание проект за състав и структура на Министерски съвет. 

Преговорите за приоритетите за управление приключиха в събота късно вечерта, именно затова се очаква идната седмица партиите, които участваха в тях, да започнат и обсъждането на имената на новите министри в бъдещ коалиционен кабинет. 

По време на преговорните те се обединиха около много от вижданията си за бъдещи политики. Разбраха се и парламентът да работи извънредно, за да може да свършат колкото се може повече работа до коледните празници. Въпреки това партиите се обединиха около решението бюджетът за 2022 година да бъде приет до края на януари заради невъзможността това да се случи до края на годината.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама