Коронавирусът у нас: Срещу новия вариант са нужни нови мерки

12:04, 29 ное 21 25 1986 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Срещу новия вариант на COVID-19 са нужни нови мерки. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев по повод новините за нов притеснителен вариант на коронавруса от Южна Африка.

Трябва да се затегнат мерките, особено на границата. Хора, които пътуват от Южна Африка - през Великобритания, трябва да се изследват повече на границата и бързо да се изпращат материали за секвениране на положителни хора. Една заповед на министъра в този дух няма да е излишна“, посъветва той в ефира на bTV. 

Кантарджиев коментира и какво да се очаква след новия вирус - нови заповеди, секвениране, изследвания, носене на маски, не бива да се допуска масово разпространение, лабораториите ни са подготвени.

С приближаването на „Омикрон“ към България Кантарджиев посъветва хората, които все още не са се ваксинирали, да го направят, а тези над 65 години и със слаба имунна система да си поставят и бустерна доза.

Данните от последното денонощие

728 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. 82% от тях са неваксинирани. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 14 218 теста, което значи, че положителните проби са малко над 5%.

Най-много са новите случаи в София - 252, следват областите Варна - с 64, и Стара Загора - с 47. Без нови случаи са областите Кюстендил и Ловеч.

През последното денонощие са починали 58 души с Covid-19, като 93% от тях не са били ваксинирани. Като излекувани са отчетени 520. В болница се лекуват 6707 пациенти с вируса, от които 756 са в интензивно отделение.

През вчерашния ден са поставени 4642 ваксини. Общият брой на хората със завършен ваксинационен цикъл у нас вече е 1 755 156. А лицата с поставена бустерна доза са 87 670.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама