Защо вариантът Омикрон изпревари две букви от гръцката азбука?

19:05, 29 ное 21 25 2223 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Откритият в Ботсвана нов вариант на коронавируса беше наречен Омикрон по името на 15-ата буква от гръцката азбука.

Свтовната здравна организация кръщава новите вариантите на коронавируса на букви от гръцката азбука в опит опрости произнасянето и разпознаването им. Изборът на гръцката азбука дойде след месеци на обсъждания, в които бяха включени и други възможности като гръцки богове и измислени псевдокласически имена.

Името на последния вариант на Covid-19 обаче не следва дословно реда на буквите в гръцката азбука. Предишните две букви -  N (ню) и Ξ (кси), са пропуснати от Световната здравна организация, пише „Ню Йорк таймс“.

Какво знаем за варианта Омикрон?

Говорителят на Световната здравна организация Тарик Ясаревич поясни през уикенда, че ню прилича на думата „нов“ и би обърквала хората и заради това е пропусната. Във втория случай пък можело да се стигне до проблем, тъй като Xi е популярна фамилия. Явно се има предвид фамилията на китайския лидер Си Цзинпин (Xi Jinping).

„Политиката на организацията изисква да се избягват обиди към културни, социални, национални, регионални, професионални и етнически групи“, допълни той, цитиран от БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама