Гешев давал на Кьовеши само „малки дела“

15:55, 29 ное 21 25 1862 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Засилването на взаимодействието между българските власти и Европейската прокуратура обсъдиха министърът на правосъдието Иван Демерджиев и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

„След срещата ни на 10 юни 2021 г. Министерството на правосъдието предприе действия за разширяване на кръга от органи по чл. 24, параграфи 1 и 2 от Регламента за европейската прокуратура и за установяване на допълнителни канали за докладване на Европейската прокуратура на престъпления“, обясни министър Демерджиев. Той обърна внимание, че в резултат на това България нотифицира още две институции, които да подават сигнали към Европейската прокуратура по образувани наказателни производства - Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“. Разширен беше и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура, съобщиха от правосъдното ведомство.

Кьовеши поиска контакт с МВР и митниците без посредничеството на Гешев

„Вярваме, че тези действия ще засилят сътрудничеството между Европейската прокуратура с българските власти“, каза още Демерджиев.

Лаура Кьовеши оцени високо усилията на екипа на Министерството на правосъдието по поставените през юни месец въпроси.

„Това, че вие сте разширили начина на докладване по чл. 24, параграфи 1 и 2 е нещо, което ние приветстваме. По този начин ние можем пряко да получаваме сигнали от полицията, от Гранична полиция и от Агенция „Митници“. Това със сигурност ще подобри не само сътрудничеството ни, но и качеството на делата. Като цяло мога да кажа, че сътрудничеството ни с България е много добро, в началото имахме известен проблем, че всички дела трябваше да минават през прокуратурата и в началото получавахме само малки дела. Сега, когато тази възможност е разширена, ще можем пряко да обсъждаме различни въпроси с органите на първа линия при установяване на престъпления“, заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

При бездействие на нашата прокуратура засилваме взаимодействието с европейската

Демерджиев и Кьовеши обсъдиха и необходимостта от промени в българското законодателство във връзка с работата на Европейската прокуратура. Министерството работи активно по тези теми и има готовност да ги предостави на вниманието на 47-ото Народно събрание.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама