Въвеждат билет за време в градския транспорт на София

16:13, 29 ное 21 / София 25 1884 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От началото на новата година в столицата предстои да се въведе нова тарифна политика при таксуването на пътуванията на територията на София. Това съобщиха председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и зам.-председателят на Комисията по транспорта Зафир Зарков.

Новата тарифна политика предвижда хартиеният билет за еднократно пътуване да запази цената си от 1,60 лв. Той ще важи паралелно с новия времеви“ билет, но в един бъдещ момент ще бъде „пенсиониран“. Не се предвиждат промени и в цените на преференциалните превозни документи.

Времеви билети за пътуване до 30 и до 60 минути

С промените ще бъде въведен т.нар. „времеви билет“ за таксуване спрямо пропътуваното време, като той ще бъде в два варианта - за пътуване в рамките на 30 минути (на цена от 1,60 лв.) и за пътуване в рамките на 60 минути (на цена от 2,20 лв.). Тези карти дават възможност за осъществяване на пътуване с неограничен брой прекачвания в рамките на 30 или 60 минути. 
При таксуване в 29-тата минута след първото таксуване, респективно в 59-тата минута, пътникът ще може да завърши пътуването си до желаната спирка по тази линия, съобщиха от Столичния общински съвет. 

Ето защо е добре да се валидираме в градския транспорт

Въвеждат се и други пакети, които да облекчават гражданите - карта с талони за десет еднократни пътувания за един пътник за наземен транспорт; електронна карта, заредена за десет еднократни пътувания за един пътник, за трамваи и тролейбуси и електронна карта, заредена за десет еднократни пътувания за метро.

От новата година се планира да се въведат и талони с 20 билета за новите с новите „времеви билети“.  Електронната карта с 20 пътувания, позволяващи прекачване, с валидации в рамките на 30 минути, ще струва 30,00 лв. Това ще спестява по 0,10 лв. на всяко пътуване. А електронна карта с 20 пътувания, позволяващи прекачване, с валидации в рамките на 60 минути, ще бъде на стойност 40,00 лв. и ще спестява на пътниците по 0,20 лв. при всяко пътуване.

Дневни, 24-часови, 48-часови и 72-часови карти за всички линии

Друга промяна, която се предвижда, е относно условията за ползване на дневната карта. „Умната еднодневна карта“ запазва цената си от 4 лв. и валидността си до 23.59 ч. на деня, в който е издадена.

Вече може да пътуваме в метрото с банкова карта

Въвеждат се и нови еднодневни, двудневни и тридневни електронни карти за всички линии. Първият вариант ще бъде със срок на валидност 24 часа от закупуването и ще струва 6 лв. Вторият вариант е с валидност 48 часа и е на цена от 10 лв. Третият вариант е за 72 часа на цена от 14 лв.  И трите типа карти ще важат и за нощния транспорт в столицата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама