Вторият шеф на ДКК уволнен заради куп нарушения

09:00, 01 дек 21 25 2218 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Едва около месец издържа като втори директор на „Държавната консолидационна компания“ (ДКК) назначената в края на октомври Ваня Караганева. Тя бе назначение на бившия икономически министър Кирил Петков, който днес е кандидат за премиер на бъдещото коалиционно правителство.

Шефът на ДКК уволнен заради ползването на служебна кола за лични нужди

Караганева е уволнена в понеделник от Съвета на директорите на ДДК заради редица нарушения. Така начело на ДКК остава Рая Каназирева, като единствен директор.

Според директорите Караганева е извършила редица противозаконни действия и безотговорни бездействия, които нанасят сериозни финансови щети на ДКК и уронват престижа на Министерство на икономиката. Те посочват, че е назначена в нарушение на Търговския закон, тъй като е имала трудови правоотношения с друг работодател, а е декларирала, че няма такива. Освен това договорът ѝ е неправомерно сключен с член на Съвета на директорите, тъй като не е имало негов председател. Посочва се и че тя еднолично е назначила временни членове на СД на ВМЗ, както и че е дала разрешение предприятието да предостави изключителни права за своята продукция на частно юридическо лице без необходимото проучване за целесъобразност. 

„За по-малко от месец работа като изпълнителен директор Ваня Караганева блокира работата на ДКК в редица направления, включително чрез неправомерни еднолични решения. Действията ѝ показват, че тя разбира управленската отговорност на тази позиция основно като функция за нови назначения в ДКК и дъщерните дружества.

Караганева увеличава щата на ДКК с по-високоплатени, но не и оперативно работещи служители, без да e ясно от какви източници ще се осигурява финансирането на тези позиции, които ДКК не може да си позволи. Като част от тази практика, е назначила свой технически сътрудник на два трудови договора, с общо възнаграждение по-голямо от това на началник отдел в ДКК, като в същото време е обективно невъзможно служителят да изпълни задълженията си по двата договора“, заявяват от Съвета на дикреторите.

ДКК е сезирала компетентните органи във връзка с откритите нарушения. Цялото решение на съвета на директорите можете да видите тук.

Ответен удар 

Малко по-късно служебният министър на икономиката Даниела Везиева отвърна на удара и обяви, че ще поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите във връзка с решението им да освободят Ваня Караганева. 

Везиева отбеляза, че е изненадана от действията на тримата, които по думите ѝ дори не са повдигнали темата преди да вземат това решение. „Дори не са свикали по надлежен ред заседание на Съвета на директорите“, изтъкна тя пред БТА. Министърът определи действията им като желание за запазване на стария модел на непрозрачна работа в ДКК и „добре подготвен компромат“. Тя уточни, че е законово право да се сменят адвокати по време на процесуални действия, въпросът по думите ѝ е да не се пораждат от това допълнителни материални последици. 

Министър Везиева съобщи, че вече поискала информация от тримата членове на съвета и от Караганева, като на тази база се вземат правилните административни мерки по казуса.

Не бих казала, че към момента можем да говорим за щети заради решенията й. Първо там има подхвърлени някакви коментари по отношение на проверка на финансови контрольори, няма представен подписан акт от госпожа Караганева“, коментира министърът, като напомни, че решението Караганева да е втори изпълнителен директор е също на съвета. 

Министър Везиева е била подведена

От ДКК отговориха, че продължават да смятат, че с отстраняването на Ваня Караганева са защитили интереса на дружеството и държавата, както и на министъра на икономиката, в качеството му на принципал на комисията. Оттам изтъкват още, че всяка точка от решението е подкрепена от доказателства - документи, договори, актове и др., които са предоставени на компетентните органи. 

Според тях министър Везиева е била подведена от Караганева за фактите по настоящия случай.

И ГЕРБ с критики

ГЕРБ също излязоха с позиция, като отправиха остри обвинения срещу Ваня Караганева. Те смятат, че тя е прекратила правомощията на адвокатско дружество с еднолично решение, което е защитавало интересите на ДКК по 5 висящи търговски дела. Освен това еднолично, без да се съобразява с Борда и препоръките на финансовия контрольор, сключва нов договор за правна помощ за вече извършена и платена услуга с ново адвокатско дружество в размер на 1 120 060 лева. 

„Еднолично, без да се консултира със Съвета на директорите на ДКК, тя е подписала извънсъдебна спогодба за 500 млн. лв. Когато става дума за такава значителна сума, а и за такава спогодба, е нужно одобрение от Съвета на директорите. Такова не е дадено. Отново еднолично е взето решение за смяна на банката, обслужваща ДКК“, каза Любомир Талев. Констатиран е отказ от Караганева да се плащат в срок задължения към НОИ и НАП. Това са неплатени осигуровки на служителите на компанията и към доставчици, сред които е и ЧЕЗ“, посочи още той, цитиран от Нова телевизия. 

По думите му по време на първия служебен кабинет на Румен Радев Караганева е била началник на кабинета на правосъдния министър Мария Павлова, която в настоящия кабинет е зам.-министър на правосъдието. Назначена е без конкурс. След като се вдига шум за това, такъв е организиран и Караганева го печели“, добави Талев.

От ГЕРБ също изтъкват, че Караганева няма право да работи на друго място, освен ако е практикуващ лекар или студентски преподавател, за което няма информация да е така.

ВМЗ не иска да бъде въвличано в политически спекулации

Ръководството на ВМЗ Сопот също излезе с позиция по темата с призив оръжейното предприятие да не бъде въвличано в политически спекулации. Оттам посочват, че никое от направените внушения в публичното пространство не отговарят на истината.

ВМЗ никога не е давало възможност на една определена компания да представлява цялата му продукция. Към момента дружеството работи активно с повече от 30 фирми. Факт е, че някои от тях са единствен партньор за определени чуждестранни пазари, но това е утвърдена практика в целия свят, който е валиден и за България през последните десетилетия”, посочват от ръководството на дружеството.

С аргумента, че военно-промишленият сектор е изключително специфичен, се оправдава решението оперативното ръководство на ВМЗ да бъде запазено, а да са направени промени само в Съвета на директорите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама