„Moderna“: Ваксините са по-малко ефективни при Омикрон

11:47, 30 ное 21 25 1859 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Главният изпълнителен директор на компанията „Moderna“ Стефан Бансел очаква, че вече разработените ваксини срещу Covid-19 ще бъдат по-малко ефективни в отговора на варианта на коронавируса Омикрон в сравнение с начина, по който те са ефективни спрямо Делта варианта.

Мисля, че ще има съществен спад (в ефективността). Просто не знам колко, защото трябва да изчакаме данните. Но всички учени, с които говорих, казват: „Няма да стане по-добре“, заяви той пред „Файненшъл таймс“. „Мисля, че ефективността няма да е на същото ниво, както при варианта Делта“, допълни той.

Какво знаем за варианта Омикрон?

Бансел добави, че големият брой мутации на протеиновия шип, който вирусът използва, за да зарази човешки клетки, означава, че е вероятно сегашните ваксини срещу Covid-19 трябва да бъдат модифицирани.

Междувременно от „Moderna“ не отговориха на искането на агенция „Ройтерс“ за коментар относно това интервю и кога компанията очаква да има данни за ефективността на Covid ваксината си срещу Омикрон - вариантът на коронавируса, за който Световната здравна организация предупреди, че носи „много висок“ риск от ръст на инфекциите, пише БНР.

По-рано Стефан Бансел каза, че „Moderna“ ще се нуждае от между две и шест седмици, за да проучи ефективността на ваксината си срещу варианта Омикрон.

Защо вариантът Омикрон изпревари две букви от гръцката азбука?

Компанията „BioNTech“ също е започнала работа върху ваксина, предназначена специално за новия вариант на коронавируса Омикрон, който бе установен първо в Южна Африка.

Снощи пък главният изпълнителен директор на „Pfizer Inc.“ Алберт Бурла изрази убеждението си, че пероралното лекарство на компанията срещу Covid-19 ще бъде ефективно срещу новия варианта на вируса, а руският изследователски институт „Гамалея“ заяви, че работи върху нова ваксина, насочена специално към борбата с Омикрон.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама