Незаконни тунели застрашават исторически сгради в Пловдив

11:58, 30 ное 21 25 1810 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Тайни незаконни тунели са прокопани под центъра на Пловдив и застрашават сградите отгоре, които са паметници на културата. Изкопите са открити на метри от Римския стадион. 

Лабиринтът от тунели под земята е намерен от собствениците на няколко имота на Главната улица в Пловдив, след като преди месец пътека между двете сгради рухва под краката им. Според потърпевшите техен съсед копае под сградите вече две години. „Общината идваше, но той не ги допускаше да направят проверка. Тоя ров, който е повече от 10 метра е достигнато до археологическите пластове и със сигурност са изнесени артефакти“, коментира Светлана Варадинова, цитирана от bTV. 

В мазето са избити стени, виждат се изкопи, дълбоки над 10 метра. На много места са поставени метални врати към тунелите, чиято вероятна цел е да се ограничи достъпът. В избените помещения има десетки чували с пръст от изкопите. Виждат се пропукани стени, собствениците са наели адвокат, който да спре незаконните действия на съседа им. „Това са сгради, строени 1890 г., всеки един от изкопите може да доведе да срутване“, казва адвокатът на собствениците Гено Василев.

Обвиненият от съседите си Мирослав Стамов отрича той да е прокопал тунелите: „Отричам и абсолютно мога да заявя, че от три години не съм слизал в тези изби“. Стамов обясни, че не знае на кого са десетките чували с пръст, струпани в мазето. Металните врати, чиято предполагаема цел е да ограничи достъпа до тунелите, също не били слагани от него. „Тези метални врати, доколкото знам, госпожа Стефанова си поръча една метална врата - тя я плати. Единственото, което съм направил, е да я свържа с човек, който я направи“, казва мъжът.

Той призна, че слиза под земята, но според него, за да извършва единствено укрепителни действия на пътеката между двете сгради, която пропаднала през октомври месец. „Това представлява една кухина, която предпазва носещата стена от атмосферните влияния, събори тази стена, която е подземна където разграничава двата имота, аз я възстанових“, коментира Стамов.

На общо събрание обаче собствениците единодушно заявили, че не са упълномощавали Стамов да извършва каквито и да е ремонти. Дейностите са спрени, докато не се произнесат компетентните органи.

Малко по-късно от Министерството на културата обявиха, че ще сезират прокуратурата с резултати от започналата втора подробна проверка на прокопания тунел.

Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ ще извърши подробна проверка на обекта с комисия, в която ще има отново представител и на Регионалния археологически музей в Пловдив. Втората проверка има за цел да установи какви и колко точно на брой нарушения на Закона за културното наследство и други нормативни актове са били направени.   

До момента е безспорно, че извършителите на деянието нямат необходимата съгласувана от Министерството на културата документация, която да им позволи прокопаването на тунел, както и на място не е присъствал наблюдаващ археолог, какъвто трябва да има според Закона за културното наследство. Отделно е установено, че са застрашени и основите на къщите, в близост до които е копано, съобщиха от ведомството. 

След приключването и на втората проверка до дни, при която ще бъдат описани всички извършени нарушения, Министерството на културата ще сезира Прокуратурата за извършване на процесуално-следствени действия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама