COVID-19 по света: Две държави въвеждат глоби за отказ от ваксинация

15:00, 30 ное 21 25 2649 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Неизпълнението на задължението за ваксиниране срещу коронавирус в Австрия ще се наказва с глоба в размер до 7200 евро. Австрийският канцлер Александър Шеленберг обяви въвеждането на задължителна ваксинация срещу коронавирус от 1 февруари 2022 година. Според черновата на проектозакона местните власти ще призовават хората, които не са били ваксинирани, да се ваксинират.

Ако не спазят заповедта, ще бъдат призовани втори път в рамките на четири седмици. Ако отново не спазят изискванията, ги грози административна глоба в размер до 3600 евро или четириседмична присъда за затвор вместо глоба. Глоба в размер до 7200 евро се налага на лица, които са глобени два пъти за отказ от ваксиниране, както и на тези, чиито действия са довели до „сериозна опасност за живота или здравето на хората“.

Работен документ показва, че задължителната ваксинация ще се прилага за всички хора, живеещи в Австрия. Изключения се правят за лица, за които ваксинацията представлява риск за здравето, за бременни жени и за деца под 12-годишна възраст. Официалният проектозакон все още не е готов. Очаква се той да бъде публикуван след 6 декември, пише БНТ. 

В Гърция пък до 15 януари хората над 60 години трябва да си поставят поне първа доза от ваксините. След тази дата ще плащат административна глоба по 100 евро на месец. Средствата ще се използват за подпомагане на здравната система. Премиерът Мицотакис обоснова причината за тази мярка с факта, че много от случаите с фатален край са в тази възрастова група: „От 580 хиляди неваксинирани наши съграждани на възраст над 60 години за съжаление само 60 хиляди се ваксинираха през ноември. Основно хоспитализираните с тежки симптоми са на възраст над 60 години. За съжаление много от тях губят живота си“.

Това е решение, което лично ме измъчва. Чувствам обаче по-голяма отговорност да застана до най-уязвимите, дори и те да са временно нещастни. Нямам абсолютно никакво съмнение, че нашето политическо решение ще спаси човешки животи“, каза Мицотакис пред репортери. Решението идва скоро, след като Гърция въведе нови ограничения за неваксинирани граждани, за да ограничи по-нататъшното разпространение на коронавируса, пише БНР.

Всички гръцки граждани ще получат безплатно два теста преди Коледа и Нова Година, реши Министерският съвет в Атина. След празниците отново ще се тестват, за да се установи разпространението на пандемията. Гръцкият премиер изрази надежда, че опозиционните партии ще подкрепят всички мерки.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама