НАСА иска ядрен реактор на Луната

20:00, 04 дек 21 / Любопитно 25 927 Шрифт:
Василена Йорданова

Ядрен реактор, чиято основна цел е да подпомага бъдещи мисии на Луната, Марс и другаде, се превръща в нова цел на НАСА за 2030 г.

Има само един проблем: още не знае как да стане.

„Знаете ли вие или ваш приятел как да изградите захранван с уран ядрен реактор, който може да се побере в ракета с размер 4 на 6 метра? Можете ли да свършите работата до края на десетилетието? Ако да, НАСА и Министерството на енергетиката на САЩ искат да ви чуят“, преразказва плана на американските власти специализираното издание Space.com.

Изискванията

Процесът по събиране на предложения се задейства с публикуването на призива от подизпълнител към Националната лаборатория на Айдахо (част от енергийното министерство) преди две седмици. Търси се независим от слънцето, мощен реактор, който да работи с ядрено делене (с каквото работят съвременните реактори), вместо с обещаващата, но все още неразработена технология на термоядрения синтез, пише „Дневник“.

Целта е реакторът да помогне Луната да стане база за космически изследвания. Очакванията в НАСА са, че това ще поведе революция не само в този сектор, но и в иновациите на Земята.

Конкретното тегло, допустимо за реактора, е 6000 кг. Той трябва да бъде сглобен на Земята, а след това изстрелян до Лунта, за де захранва човешка дейност с 40 киловата електроенергия за период от 10 години. Трябва да има и контрол на температурата, който да подпомага охлаждането му.

Това на пръв поглед необичайно изискване е естествено, тъй като температурата на Луната може да бъде висока и на повърхността, огрявана от Слънцето, да достига 127 градуса по Целзий. Обратно, тя ще може да спадне до -173 градуса, когато лъчите на Слънцето не достигат до повърхността ѝ.

От добив на ресурси до космическа тоалетна

НАСА напоследък ускорява програмата си "Артемида", която цели да създаде устойчиво човешко присъствие на Луната до края на десетилетието и разходите по която се очаква да достигнат 93 млрд. долара.

Американската космическа агенция отбелязва, че идеята за използване на ядрена енергия в космоса датира още от 50-те години на миналия век, разработени по-късно са и експериментални реактори, но международният договор, забранил ядрената енергия в космоса, спира развитието на подобни проекти.

НАСА очаква предложения до 19 февруари 2022 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама