Всяка партия в коалицията ще отговаря изцяло за министерствата си

10:05, 05 дек 21 / Политика 25 1595 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Всяка партия в управленската коалиция ще определя хората, които ще заемат  министерските и зам.-министерските позициив поверените им ведомствата. Необичайната стратегия при избора на министри и техните екипи обяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. 

„Всеки партньор ще може да си назначава министри и заместник-министри, така вместо да се опитваме да следим каквото и да е, просто ще изискваме резултати. Няма да се спазва досегашното правило зам.-министрите да се назначават от коалиционните партии. Така вместо да имаме хора, които отвътре да ги следят, ние ще очакваме само резултати. И никой няма да има оправдание „Това не се случи заради вашия зам.-министър“, обясни той в ефира на bTV.

Според него това няма да доведе до монопол в отделните сектори, тъй като всеки ще подлежи на проверка.

Всеки ще отговаря за това какво е поел като ангажимент, и никой няма да бъде закрилян от политически чадъри. Всеки, стъпил настрани, щще бъде подложен под най-строгата сила на закона. Въпросът ще се повдигне на лидерско ниво, където ще се обсъди дали неуспелият министър е подходящ за поста си.

Коалиционният договор е готов

От думите на Петков стана ясно, че коалиционният договор вече е готов и днес ще бъде изпртен до всички партньори. Когато те го потвърдят, се надявам до сряда да има финализиран договор с всички политики вътре, заедно с разпределението на министерствата и ключовите политики“, коментира той.

Петков  смята, че новият кабинет е възможно да положи клетва още следващата седмица, но по-реалистично – по-следващата седмица.

Съпредседателят на Продължаваме промяната отказа да назове конкретни имена за правителствените постове, тъй като все още не са уточнени, и направи уговорката, че дори на него не са му известни всички номинации. 

Той показа, че държи служебният вътрешен министър Бойко Рашков да запази поста си и в редовното правителство. Петков каза, че поддържа много добра комуникация с шефа на МВР и с Асен Василев са изразили пред него желанието им той да остане начело на силовото ведомство. Дали това ще бъде така, ще се разбере след сключването на коалиционното споразумение и след разговор със самия Рашков, за да получат съгласието му.

От думите му стана ясно, че продължава сериозното обсъждане на създаването на министерство на държавните предприятия. Идеята е, посочи Петков, въпросите за тяхното управление и оптимизиране да се отделят в една структура, а инвестиционните фондове за подпомагане на икономиката да бъдат в друга.

Смяната на Гешев няма кака да се случи без ГЕРБ

По въпроса за евентуалната смяна на главния прокурор Иван Гешев Петков посочи, че бъдещата коалиция няма конституционно мнозинство. Реално без подкрепата на ГЕРБ това няма как да се случи, посочи той. И изреди няколко стъпки, които може постигне и новото мнозинство - да се поставят нови, неопетнени хора в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), който да провери дали всичко в съвета е ставало по надлежния ред; след това и по отношение на самия ВСС да се извършат промени в начина на избирането му. Петков подчерта и значението на нужните промени в държавната антикорупционна комисия, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. 

Очакваме около 4% дефицит в бюджета

Всичко, на което сме се съгласили по време на преговорите между коалиционните партньори ще бъде заложено в бюджета. Очакваме около 4% дефицит.

С истински контрол върху НАП, без вдигане на данъците, но събиране от всички налози, ще има приходи, очаква Петков. По думите му максималният осигурителен доход не се увеличава самоцелно, а се актуализира. Икономиката се развива, всички прагове трябва да се движат съразмерно, поясни той.

Казусът с ДКК

„Казусът с ДКК се случи в последните три месеца, но видях, че моментът, в който това излезе гръмко, беше като част от политическа атака“, смята Петков.

Той е категоричен, че никой от ПП не се притеснява от проверки.

„Имаме огромна задача. Ако някой стъпи грешно или накриво, първите, които ще инспектираме ще бъдат хората от нашия отбор. Това ще покаже на обществото, че аршинът е един за всички“, каза Петков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама