Ангел Кунчев: Данните за Омикрон са повод за оптимизъм

19:45, 05 дек 21 25 2362 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Данните за варианта Омикрон, който първо бе открит в Южна Африка, са оптимистични. Това коментира главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Той започва еволюционно да върви точно към това, което очакваме. По този път са минали и други вируси и бактерии. Никой микроорганизъм няма потенциал да предизвиква пандемия 2,3, 5 г. наред и да не се намери начин или той да се приспособи към нас, или ние да намерим много ефективни ваксини и мерки и да успеем да го избутаме“, обясни Кунчев в ефира на bTV.

Доц. Кунчев смята, че този вариант ще измести по-тежко протичащите досегашни и ще превърне коронавируса в нормален респираторен вирус, на който няма да му обръщаме много внимание и с който ще живеем.

Covid-19 по света: Първи случаи на Омикрон в Румъния

Самият той е от седмица на работа след като прекара коронавируса. В първото си телевизионно интервщ след заразата той обясни колко се е ядосал в началото на слуховете за това, че е тежко болен, интубиран и дори умрял. Кунчев обясни, че е изкарал леко заразата, но последствията са били по-трудни за преодоляване.

Забавих малко поставянето на третата доза и вирусът ми даде урок, че когато си решил да правиш нещо, най-добре е да го направиш навреме. Дадох положителен резултат, не се наложи влизане в болница, още по-малко пък интубация...Със сравнително добро лечение успях да преодолея в рамките на седмица – 10 дни. След това обаче този прочут пост-COVID синдром показа своите качества. Цялото тяло страда при едно такова заболяване и кой, каквото си има, го усложнява. Имаше игра на кръвното налягане, висока кръвна захар. Слава богу е преодолимо”, обясни той.

Кунчев обяви, че единственият вариант постепенно човечеството да се справи с вируса неизменно минава през ваксинацията и смята, че и в България рано или късно ще се стигне до това, но междувременно ще се плати висока цена.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 АДАМ 11:55, 07 дек 21

ЛИЧИ СИ ЧЕ НЕ Е КЛИНИЦИСТ ТОЗИ ТЪПАК ГОВОРИ КАТО ОБИКНОВЕН ЧОВЕК И ТЕРМИНИТЕ КОИТО УПОТРЕБЯВА ДАЛЕЧ СЕ РАЗЛИЧАВАТ ОТ ИЗТЪКНАТИ НАШИ СПЕЦИАЛИСТИ

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама