„Непоискано мнение с Андрей Арнаудов“: Нулева корупция и един мармот завива шоколад

10:00, 06 дек 21 25 2923 Шрифт:
Андрей Арнаудов Автор: Андрей Арнаудов

И този сезон в рубриката „Непоискано мнение с Андрей Арнаудов“ ще се опитвам да споделям гледната си точка за важни теми, за които невинаги в телевизията остава време. Ще се опитвам и малко по-често да разказвам лични истории. В тази връзка, за тези, които искат да знаят малко повече за личното и работното ни пространство, вече могат да последват мен и Иван на общия ни профил във Facebook и в Instagram.

Привет от мен след известно отсъствие, дни след старта на новия парламент. Предполагам на всички, които сме извън политиката, ни се иска новото правителство, който и да участва в него, да бъде успешно, за да живеем по-добре. По тази причина искам да обърна внимание на нещо, което напоследък е много сериозна мантра за бъдещия успех, но реално според мен е неизпълнимо. Прословутата нулева корупция.

Вярвам, че двамата лидери на ПП, които говорят за нулева корупция, са добронамерени и искрени за възможността тя да се реализира, но сега ще ви кажа защо според мен това е невъзможно. Независимо кой е на власт, дори и най-честния човек, за който бихме могли да се сетим, примерно Майка Тереза приживе… 

Вчера за първи път чух на глас да се споменава проблемът, за който пиша надолу.

Проблемът е, че корупцията в България, сега и по-рано, изобщо не опира само до морала на кабинета и Народното събрание. Корупцията е много по-широко понятие и то зависи от цялата държавна администрация, а това са стотици хиляди хора на всякакви нива. За съжаление, тези хора имат две много сериозни предпоставки да са податливи на злоупотреби, дори без да броим факта, че са българи… Първата е, че заплатите им не са особено високи, а втората е, че нямат конкуренция. Няма кой да ги замени, ако се издънят, а в повечето случаи и няма механизъм да бъдат отстранени.

Администрацията в България се раздува от години насам и всички властимащи са наясно с този факт, но не го променят. Заплатите от своя страна не са особено високи, а за висшите ешелони, сравнени с подобни отговорности и мащаби в частния бизнес, са си направо смешни. 

Леко отклонение. Замислете се върху един казус: в големите частни компании на високите мениджърски позиции заплатите започват от 6-7 хиляди лева и стигат до 5-6 цифрени числа на месец. Въпреки това се случва да ставаме свидетели на хора, които напускат супер платени позиции в бизнеса, за да влязат в държавната администрация. Какво според вас означава фактът, че човек на 9000 лева месечна заплата в частния сектор отива да работи в държавната администрация за 3000 лева? Тук не говорим за милионери, които вече са оправили живота си, а просто за добре платени служители. В днешното меркантилно време отговорът е очеваден - корупция или усвояване на допълнителни приходи (бордове, раздути представителни разходи и т.н.).

Но да се върнем на основния проблем. Само с един ход, макар и болезнен, могат да се решат няколко проблема едновременно. Ако има драстични съкращения в държавната администрация, включително и чрез много по-сериозна дигитализация, с един удар ще бъдат намалени разходите, ще могат да се увеличат чувствително заплатите, ще се повиши ефективността, а хората, които са на държавни постове, ще се страхуват за местата си. Тези, които са освободени, стига да са достатъчно кадърни и гъвкави, ще се адаптират и ще помогнат на частния бизнес, който се нуждае от кадри. Занимавам се с темата от 3 години покрай платформата за предлагане на работа Bulgaria wants you и вярвам, че това е наложително да се случи.

Само че се съмнявам, че новото правителство ще го направи. Както не го направи никой в последните 20 години. Асен Василев спомена в 120 минути по бТВ такава хипотеза, за 15% съкращения и то само за централната администрация, което е много малко, но и така едва ли ще се случи. Точно по време или след тежката зима, която се задава, и в условията на четворна коалиция, където стотици политически активисти ще трябва да бъдат наместени, дали това би било политическо самоубийство? Мисля, че ви задавам отговора. Хем да изкараш съкратените да протестират, хем голяма част от избирателите ти да ревнат, че рязко си повишил заплатите по високите етажи на властта, хем да прецакаш активистите на партиите от управляващата коалиция! Едва ли.

Затова, уважаеми читатели, нулевата корупция в следващите година-две е кауза пердута и ще си остане просто неизпълнима мечта. Тя минава през сериозни съкращения, възможност за масови стачки и тежък антипопулизъм. Ще я направи някога някой, който спечели самостоятелно управление и още преди изборите предупреди избирателите, че в първата година след вота обществото ще плати тежка цена, за да тръгнем напред. Българските политици мразят да говорят неприятни неща на избирателите си. Говорят ни както се сваля жена, само това, което ѝ е приятно да чуе.

Това е. Тъй че, ако като мен сте по природа оптимисти, заложете на високи очаквания към управлението в други посоки.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама