Covid-19 по света: В кои държави ваксинацията става задължителна?

17:29, 07 дек 21 25 2060 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

От днес във Великобритания са в сила нови, по-строги мерки за влизане в страната. Всички пристигащи на Острова ще трябва да представят отрицателен PCR или антигенен тест, независимо какъв е ваксинационният им статус. Затягане на мерките има и в други държави по света, някои въвеждат и задължителни ваксини.

Covid-19 по света: Италия въвежда суперзелен сертификат

САЩ

Задължителна ваксинация на децата над 5 години, както и за служителите в частния сектор в Ню Йорк. До този момент в най-гъсто населения американски град беше в сила изискване посетителите на заведения на закрито, както и на други обществени места, да имат поне една поставена доза. Задължително с ваксина трябваше да бъдат общинските служители, както и работещите в здравния сектор.

Тази мярка се доказа като особено успешна. Ето защо сега разширяваме обхвата ѝ като изискваме всички служители, както и всички деца над 12-години, да имат поставени две дози. Новите правила ще влязат в сила от 27 декември, така че всички ще имат възможност да се имунизират преди това“, каза Бил де Блазио, кмет на Ню Йорк.

Децата от 5 до 11 години ще трябва да имат поне една поставена доза до 14 декември. Очаквано, решението предизвика двуполюсни реакции.

Франция

Ваксини за децата от 5 до 12 години вече се прилагат и във Франция. Властите в Париж обявиха, че от събота за срок от един месец се затварят всички нощни заведения. Зелен сертификат пък ще се изисква и на някои места на открито, сред които коледните базари. Засега не се предвижда по-сериозно затягане на мерките.

COVID-19 по света: Швейцарците подкрепиха с референдум зелените сертификати

Чехия

И Чехия въвежда задължителна ваксина срещу COVID-19 за работещите в редица сектори. Сред тях медици, служители в старчески домове, полицаи, военни, а също и всички хора над 60 години, пише БНТ.

В Германия също обсъждат дали да направят COVID-19 ваксините задължителни, след като Австрия обяви през ноември, че ще направи ваксинациите задължителни от 1 февруари следващата година, което предизвика големи протести.

Полша пък ще въведе от 1 март задължително ваксиниране за лекари, учители и служители от органите за сигурност.

Индонезия, Микронезия и Туркменистан също направиха ваксинациите срещу коронавируса задължителни за всички възрастни.

Според СЗО пък задължителната ваксинация срещу коронавируса е „абсолютно последна мярка“. Директорът на световната организация за Европа Ханс Клуге смята, че това трябва да се прилага само когато са изчерпани всички приложими варианти за подобряване на ваксинирането. „Това, което е приемливо в едно общество и общност, може да не е ефективно и приемливо в друго“, изтъкна той, цитиран от News.bg. 

В България, както и други страни, все още не е въведен задължителен зелен сертификат, но поради ограниченията на практика без него не можеш да направиш почти нищо. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама