Държавният департамент на САЩ награди Николай Стайков от АКФ

18:00, 08 дек 21 25 1518 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Активистът и съосновател на „Антикорупционния фонд“ (АКФ) Николай Стайков бе отличен с награда на Държавния департамент за борба с корупцията. Наградата за Борец срещу корупцията се присъжда на 12 души от цял свят, които са демонстрирали лидерство, смелост и въздействие в предотвратяването, разкриването и борбата с корупцията.

Заместник-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез връчи наградата и оцени високо неуморната работа на Антикорупционния фонд, разкриваща корупцията и вдъхновяваща усилията на обществото за реформи във върховенството на закона.

Стайков е автор на редица разследвания, а едно от последните, по които е работил, е „Осемте джуджета“. Разследването беше публикувано миналата година и в него асансьорният производител Илия Златанов разказва как в опит да реши в своя ползва спора за собствеността на заводите със сина си - Явор Златанов, Илия Златанов се обръща към бившия шеф на следствието Петьо Еврото, припомня „Дневник“.

Версията на Явор Златанов за „Осемте джуджета“

Няколко дни след това Илия Златанов е арестуван, от него са иззети монети и пари, които така и не са му върнати. Златанов също е принуден да прехвърли голяма част от бизнеса си на Петьо Петров и съпругата му Любена Петрова. В продължението на разследването, публикувано преди месец, Явор Златанов потвърждава разказа на баща си и разказва как също е бил заплашван и в крайна сметка принуден да прехвърли бизнеса.

Само през последния месец по случая бяха викани за разпит бившият следовател Петьо Петров-Еврото, дъщерята на бившия министър Младен Маринов, както и бившият съсобственик на "Делта гард" Димитър Спасов. Междувременно ГДБОП започна проверка за връзки на фирмата с Маринов, а МВР отне лиценза ѝ за охранителна дейност.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама