Евтиният роуминг в ЕС остава до 2032 г.

09:59, 09 дек 21 / Свят 25 1832 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Мобилните разговори в роуминг в ЕС на цената на националните ще могат да бъдат продължени за още 10 г. За това се договориха рано тази сутрин Европейският парламент и страните членки, представени от Словенското председателство на Съвета на ЕС.

Съгласно споразумението, което трябва да бъде официално потвърдено от евроинституциите, предвижда премахването на допълнителните такси за роуминг, което беше въведено в ЕС през 2017 г., да продължи до средата на 2032 г.

Гражданите ще имат право на същото качество и скорост на мобилна връзка в чужбина като у дома. Доставчиците на роуминг ще бъдат задължени да предлагат същото качество на роуминг услугите като тези, предлагани в страната, ако същите условия са налични в мрежата в посещаващата страна. Това означава, че за първи път операторите няма да могат да намаляват качеството на роуминг услугите например чрез превключване на връзката от 4G към 3G.

Пътуващите ще имат достъп до спешни услуги без допълнителна такса - независимо дали чрез обаждане или текстово съобщение, включително предаване на информация за местоположението на обаждащия се, съобщи Европейският парламент. Операторите ще трябва да предоставят и информация за европейския номер за спешни повиквания 112 при логването в тяхната мрежа.

Споразумението задължава Европейската комисия да анализира пазарите на мобилни услуги и да прецени дали е необходимо да се намали допълнително горния праг на цената на роуминга, която сега е до 19 евроцента на минута.

Цените за роуминг на едро - ценовите оператори се таксуват взаимно, когато клиентите им използват други мрежи при роуминг в ЕС, ще бъдат ограничени до 2 евро за гигабайт (Gb) от 2022 г. Таваните за роуминг на едро не могат да се надвишават, ако потребителите надвишават своите договорни лимити при роуминг.

Регламентът за роуминг установи правилото Roam-Like-At-Home (роминг като у дома) въведе прекратяване на допълнителните такси за роуминг на дребно в ЕС от 15 юни 2017 г. Той изтича на 30 юни 2022 г. и дотогава трябва да бъде заменен от ново споразумение, припомня „Дневник“.

Словенското председателство на Съвета на ЕС съобщи, че посланиците на страните членки ще одобрят споразумението на 15 декември, след което то ще може да бъде гласувано от министрите. Европарламентът е насрочил гласуване в комисията за промишленост още на следващото си заседание, но засега няма дата за окончателното приемане на новите условия, което вероятно няма да е преди средата на януари.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама