Прокурори се оплакаха от натиск по делото „Хемус“

17:06, 12 дек 21 25 3289 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Прокурори от Софийска градска прокуратура съобщиха, че им е указен натиск по делото „Хемус.

Говорителят на СГП Десислава Петрова обясни, че след като е станало ясно, че обвиняемият по делото остава под домашен арест, в СГП е постъпило искане с разпореждане обвиняемият да бъде доведен в сградата на ГДБОП за събота и неделя, за да му бъде проведен разпит.

Рашков: Разследването за „Хемус“ ще промени състава на парламентарни групи

Наблюдаващият прокурор получил обаждане, че обвиняемият иска да даде показания пред прокурор. Според обвинението обаче на проведена среща в ГДБОП обвиняемият заявил, че не знае защо е извикан.

Наблюдаващият прокурор е получил условие да се измени мярката за неотклонение в по-лека такава, което би довело до освобождаване от наказателна отговорност. Наблюдаващият прокурор отговаря, че извънсъдебни договорки са в противоречие със закона и тя няма как да участва в тях“, каза още Десислава Петрова, цитирана от БНТ.

Арестуваният за „Хемус“ бил футболен съдия?

По нейни думи шефът на ГДБОП Калин Стоянов също присъствал, като говорил с прокурорите с неподходящ тон.

Образувано е досъдебно производство за опит за склоняване на прокурори от СГП да нарушат свои служебни задължения.

Главният прокурор Иван Гешев коментира, че това не е професионален конфликт, а вероятно незаконен натиск върху магистрати да извършат престъпление срещу правосъдието. „Явно някои хора така възприемат основните европейски принципи и стандарти като върховенство на закона и разделението на властите. Ние ще работим само и единствено в интерес на българските граждани“, каза той.

Прокуратурата ще сезира български и европуйски институции за безпрецедентния натиск.

Рашков: Не мога да допусна, че служител на МВР принуждава прокурор

Не мога да допусна, че служител на МВР може да принуждава прокурор какво да направи. По-скоро ми се струва, че е обратното“, каза вътрешният министър Бойко Рашков. По думите му антимафиотите правят всичко възможно да бъде проследен пътят на парите за строежа на магистралата.

МВР: Може да има опасност за живота на Колев

Може да има опасност за живота и сигурността на Борислав Колев, обвинен за пране на пари от магистрала „Хемус“, коментираха за БТА от пресцентъра на МВР. Освен това от вътрешното ведомство добавиха, че с казаното от страна на прокуратурата днес се е стигнало до оповестяване и на тактики от разследването по случая.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама