Южна България бедства след проливните дъждове

08:26, 13 дек 21 25 1651 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бедствие и много щети след проливните дъждове в Южна България. Заради пороите има наводнени къщи и прекъснати пътища. Реки излязоха от коритата си, заляха домове и подкопаха пътища. Заради проливните дъждове се активизираха и свлачища.

Общини бедстват след порои и придошли реки

Остава бедственото положение в Неделино, Рудозем и Девин. То беше обявено, след като в нощта срещу неделя реките Арденска, Чепинска, Елховска и Неделинска преляха. 

Голяма част от Рудозем и околните села останаха без ток през вчерашния ден. Бедстващи хора няма, но материалните щети са сериозни. Няколко села в община Девин пък се оказаха откъснати от света заради пътя към село Ягодина, който беше подкопан и отнесен.

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев заяви, че обстановката в областта е тежка. „Най-засегнатите общини са Смолян и Девин. Село Мугла е откъснато. Вчера от Общината са успели да пробият и да доставят хляб, продукти от първа необходимост и лекарства. До селата Триград, Жребево и Кестен няма достъп. Има такъв по горски пътища. Към момента няма бедстващи хора”, каза той в ефира на Нова телевизия.

Снимка: Топновини

В Благоевградско няколко общини също обявиха бедствено положение. Най-тежко е положението в Петрич, Гърмен, Симитли и Благоевград.

Беласица е едно от селищата, които са най-пострадали от водното бедствие. „Има много залети дворове и градини, както и наводнени мазета и отнесени улици. На много места се виждат и водопроводни и канализационни тръби. Поне половината от улиците в селото са непроходими”, каза кметът на селото Велик Филчев.

Тази сутрин бе затворен за движение мостът на „Покровнишко шосе“ над река Струма между Благоевград и село Покровник, в средата си пътното съоръжение е хлътнало. Участък от съоръжението е компрометиран, вследствие на повишеното ниво на река Струма и представлява потенциална опасност. Мостът свързва областния център със селата Покровник, Падеш, Лешко и Габрово. По него се отива и към промишлената зона на Благоевград и Вътрешна митница. Обходът е през „Зелендолско шосе“.

Частично бедствено положение е обявено в Садово, след като дигата на река Чая се скъса на три места и заля стотици декари земеделска земя. Под вода са и новоремонтирани общински пътища.

„Вчера от „Напоителни системи” направиха обход, надявам се днес да започнат работа. Докарали са и техника, но това не решава проблема, тъй като дигата на реката е изцяло компрометирана през годините”, каза кметът на Садово Димитър Здравков. „Нивото на реката в момента е нормално. Засега няма проблем, но прогнозата е, че ще вали и не знаем какво може да се случи”, коментира още той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама