Губим 2,4 млрд. лв. при късно затваряне на въглищните централи

10:11, 14 дек 21 / Политика 25 1636 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

България няма да получи достъп до Фонда за справедлив преход на ЕС при заявените към момента срокове за отказ от въглищните централи. От фонда страната ни очаква 2,4 млрд. лв., които следва да отидат за въглищните региони Перник, Стара Загора и Кюстендил. Това обяви новият вицепремиер по климата и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в ефира на Нова телевизия. 

Според Европейската комисия срокът, които България си поставя за затваряне на въглищните централи – 2038 г., е неамбизиозен и извън поставените от ЕК цели за енергетиката и климата.

ЕК връща Плана за възстановяване за преработване

Годината, която е референтна за много държави със сходен дял на въглищата като Гърция и Германия, е 2030 година. Самата логика на фонда като финансов инструмент, който е създаден с хоризонт 2030 г., не предполага посочване на толкова отдалечена във времето дата (бел. ред  – като тази на България)“, коментира Сандов. 

2030 година е посочена като референтна за постигане на целите в обасттта на енергетиката и климата още в първия член, в който се регламентира целта за създаването на фонда. На този фон в предизборна обстановка България посочи като крайна дата за ползването на въглища 2038 г., а пътят за достигането на тази цел е много витиеват. Предвижда се създаване на комисия за енергиен преход, която да изготви сценарии за отказа от въглища, които щели да се развиват на стъпки в годините 2024, 2026, 2030, 2035 и 2038 като крайна дата. Европейската комисия разкритикува остро липсата на яснота в пратените бележки по последната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост, като изтъкна в прав текст, че посочената времева рамка не е достатъчно амбициозна.

Петкова: България ще продължи да разчита на въглищните си централи

Именно затова у нас се предвижда създаване на комисия за енергиен преход, която да изготви сценарии за отказа от въглища, които щели да се развиват на стъпки през годините. Сандов обяви, че новото редовно правителство ще води много разговори по темата с ЕК. „Имаме яснота за краткосрочните задачи, с които ще се захванем на първо време. Предстои преглед на концесията за ски зона Банско, където имаме доказано надвишаване на концесионната площ с 65%, както и някои обекти по Черноморието“,изтъкна още Сандов.

Той не е доволен от работата на някои регионални инспекции по околната среда като тези във Варна и Бургас, ще се работи като цяло и за подобряване на реда за извършване на оценки на инвестиционни намарения. „Обмисляме възможността тези оценки да се правят по-окрупнено, за по-големи територии, а не обект по обект. В момента инспкециите са затрупани и не смогват, като се прокарват и недопустими решения. С цел повече прозрачност на страниците на инспекциите на видно място ще бъдат публикувани линкове към регистъра с всички чакащи решение за оценка обекти“, посочи новият министър. 

Съобщи, че е готов с идеи за екип, като не всички са от „Зелено движение“. „Няма да предложа хора, преди да съм ги обсъдил с колегите. Ние сме организация, в която решенията винаги са се взимали демократично и хоризонтално“, каза той. 

Темата за затварянето на въглищните централи бе употребена от различни участници в предизборната кампания, като в подписка за запазване на въглищния комплекс в Маришкия басейн се обявиха и Кирил Петков и Асен Василев. Бившият вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов пък обясняваше, че 2038 година не е твърда и мерките могат да се предприемат по-рано. В крайна сметка се стигна до уклончиви ангажименти от страна на България, които ЕК не приема, припомня  „Сега“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама