Прегласуват мораториума за цените на тока, парното и газа

16:14, 15 дек 21 / Политика 25 2065 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

С 8 гласа „за“ два гласа „въздържали се“ и два гласа против временната комисия по въпросите с енергийната криза в парламента прие да видоизмени наложения днес мораториум върху цените на тока, парното и газа.

Очаква се решението да бъде разгледано утре в пленарна зала и да има непосредствена сила. По-рано днес депутатите приеха решение, с което наложиха мораториум върху цените на електроенергията, отоплението и ВиК услугите.

В гласувания вариант мораториумът върху действията на Комисията за енергийно и водно регулиране трябваше да започне от 1 януари. Това щеше да създаде проблеми, защото още днес КЕВР разглеждаше повишението на тока с над 11% и на парното с над 12% и можеше да ги приеме. Заседанието на регулатора дори беше започнало, но бе прекратено.

Народните представители от комисията записаха в новото проекторешение, че КЕВР няма да може да определя нови цени за бита до 31 март тази година, съобщи bTV.

Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков определи случващото се в последните часове като „весела, жизнерадостна анархия“ и че в момента с различни действия на новата власт се трупат „грешка върху грешка“.

Какво означава това?

Ако бъде прието проекторешението, гласувано от комисията, това означава, че цената на тока, парното и газа няма да се променя до края на зимата за домакинствата. Текстът трябва да бъде гласуван и от пленарна зала, за да влезе в сила. Депутатите посочиха, че с допълнителни законови промени ще предприемат действия за стабилизиране на сектор енергетика и ВиК.

Мораториумът

По-рано през деня парламентът въведе мораториум върху цените на тока, водата и парното на нивата от 1 януари 2021 г. Предложението, което дойде изненадващо от председателя на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в дебат за създаване на временна комисия по енергийната криза, и бе подкрепено от 186 депутати от всички партии без ДПС, които не участваха в гласуването.

За един месец Народно събрание ще мисли предложения за справяне с енергийната криза в страната, за целта на което извънредно днес по предложение на „Продължаваме промяната“ бе създадена временна парламентарна комисия. Тя трябва да проведе експертен дебат и да даде предложения за мерки срещу повишаващите се цени на тока. За създаване на комисията гласуваха 169 депутати от всички партии без ГЕРБ-СДС, които бяха против и въздържал се.

Първите задачи на новия кабинет: Наводненията, ваксинацията и тока

В понеделник Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) изчисли, че от 1 януари цената на тока за бита трябва да поскъпне средно със 11.51 на сто, а на топлоенергията - средно с 12.8 на сто. Във вторник премиерът Кирил Петков обяви, че е изненадан, че предложението е в деня на избирането на новото правителство, а Министерският съвет реши да направи спешен анализ на предложението на енергийния регулатор.

В последните години всички знаем, че държавата е завладяна. Избират се уж независими органи от напълно зависима законодателна власт. Независимите органи прокарват някакви интереси с корупционери, които не ги виждаме в прокуратурата, защото нямаме прокуратура“, обяви по време на дебатите депутатът от „Продължаваме промяната“ Иван Михнев. Според него предложението на регулатора за по-високи цени е политическо.

Днес от ГЕРБ-СДС критикуваха инициативата на „Продължаваме промяната“ с мотива, че е написано „на коляно“ и като „през гугъл транслейт“ с една цел – „да се отнеме огънят от правителството“ (по думите на Делян Добрев) и „парламентът да стане виновен, че не е спрял увеличението на цената на тока“ (по думите на Тома Биков).

Според различни депутати от ГЕРБ-СДС няма основание за такава комисия, защото „енергийна криза няма“, а „парламентът не може да се меси в работата на независимия енергиен регулатор и да взема решения за цените на тока“ (по думите на Теменужка Петрова), като бе напомнено, че председател на КЕВР е дългогодишният депутат от ДСБ (партия, член на „Демократична България“) Иван Иванов. Бившите управляващи предложиха да няма комисия за „енергийната криза“, а да се предложат законови промени с мерки, но да има комисия за COVID кризата.

Депутатът Настимир Ананиев обяви, че създаването на комисията не е незаконно, а колегата му от БСП Филип Попов призова ГЕРБ-СДС да спрат да демагогстват и да не обвиняват „хан Крум, Омуртаг и служебното правителство за кризата“. Попов после припомни, че „ГЕРБ има и колос в енергетиката - Гинка Върбакова“.

Според Рамадан Аталай от ДПС или трябва да се пипне ДДС, или да се намали акцизът, за да не се повишава цената за битовите потребители. Колегата му от „Демократична България“ Мартин Димитров каза, че по принцип е против диференцирана ставка за ДДС, но това е временна мярка, която комисията може да вземе. И двамата защитиха създаването на комисията, а от „Има такъв народ“ казаха, че тя трябва да установи кой какви интереси в енергетиката има, съобщи „Дневник“.

Накрая Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС предложи мораториум за цените на тока, водата и парното на нивата от 1 януари 2021 г., а Рамадан Аталай от ДПС я обвини в популизъм и предложи да не се подлага на гласуване, тъй като времето на групата на Атанасова бе свършило. Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ обяви, че е щастлив, че предложението идва от бившите управляващи и ще го подкрепи.

Министерският съвет с два варианта срещу поскъпването на тока и парното

По време на днешното заседание на правителството беше обсъдена цената на тока и парното, както и избягването на енергийна криза. Кабинетът има две предложения. Задачата на създадената парламентарна комисия ще бъде да обследва възможните варианти за противодействие на скок в цените на тока и парното за битовите потребители и бизнеса.

„Тази комисия днес трябва да обсъди или временно ограничаване на правомощията на КЕВР да актуализира цените от януари 2022 г., или предприемане на законодателни изменения в Закона за енергетиката, така че да има по-добър контрол върху ценовата криза“, заяви говорителят на правителството Лена Бориславова.

Относно решението на депутатите да се приеме мораториум върху цената на електро и топлоенергията, Бориславова каза: „Има смислово противоречие на това предложение, комисията ще има задача да преразгледа и да изготви доклад дали това решение трябва да бъде прегласувано“. Според нея не бива да се налагат мерки, които могат да доведат до по-голям хаос в обществото.

 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама