„Ледена епоха“: Как да избегнем коварните травми през зимата?

20:10, 15 дек 21 25 1531 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Снегът е радост и приключение – най-вече за децата и скиорите. Но и опасно изпитание – особено за най-възрастните. Как да избегнем неприятни травми през зимата? С какви фрактури най-често се сблъскват ортопедите в мразовитото време? Кои падания са най-коварни и изискват посещение в Спешното? И как да се наслаждаваме на пистите, без да рискуваме сериозни травми? На тези въпроси пред списание BETTY отговаря д-р Иван Георгиев, част от екипа на Катедрата по ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия, ръководена от проф. Неделчо Цачев, съобщиха от ВМА.

Горещо пладне“ насред зима

„Горещо пладне“ насред зима - такава е действителността в спешните отделения на големите болниците в мразовитото време. Коя е основната причина за повишения травматизъм? „Всъщност, не е една – на първо място, това е подхлъзването върху заледена или заснежена повърхност. И на второ – възрастните хора над 60 години, които често са с неразпозната до момента остеопороза“, споделя опита си д-р Иван Георгиев. Като не пропуска да отбележи, че неслучайно това заболяване е познато като „тихия крадец“.

Счупването като симптом

„Остеопорозата се характеризира с постепенна загуба на костно вещество и промяна в архитектурата на костта, които водят до повишен риск от фрактури. Моят съвет към жените в менопауза, както и към всички пациенти над 60-годишна възраст, е поне веднъж на всеки 2 години да си правят изследване на костната плътност, т.нар. остеодензитометрия. И – при стойност под -2.5, незабавно да започнат лечение“, подчертава травматологът от ВМА. „За съжаление, това заболяване протича безсимптомно в продължение на години и много често първият симптом е счупването от нискоенергийна травма, каквато е падането от собствен ръст“, допълва ортопедът.

Китката най-често е „на мушка“

С какви травми обичайно се сблъскват д-р Георгиев и колегите му през зимата? „Най-честото счупване след подхлъзване и падане е в областта на китката и това е съвсем естествено. Всеки човек притежава инстинкт да се предпази с едната или с двете си ръце, когато загуби равновесие и падне. На второ място са счупванията в областта на глезена, следват тези на тазобедрената става, рамото, лактите и колената“, изрежда опасностите травматологът.

Висок грайфер и зареден GSM в снега

За да не станем пациенти на Спешното, е добре да спазваме няколко простички правила. „Както преди малко споменах, основен фактор за зимния травматизъм е подхлъзването върху сняг и лед. Така че бих посъветвал всеки, който възнамерява да излезе навън, да подбере подходящо топло облекло, обувките да с висок грайфер и винаги да носи в джоба си зареден мобилен телефон, в случай на нужда“, казва д-р Георгиев. „Добре е също така предварително да подберем маршрута, по който ще се движим – да е почистен от сняг и лед, да е опесъчен или осолен и, по възможност, да избягваме излизане навън в тъмната част на деня, когато ниската видимост допълнително повишава риска от падане“, допълва травматологът от ВМА.

Колко лошо е падането?

Ако „белята“, все пак, стане – ето и как да действаме. „Първото нещо, което трябва да направите, ако паднете, е да направите оценка на състоянието си, като си отговорите на няколко въпроса“, обяснява д-р Георгиев. А именно:

Имате ли болка и ако е така – къде точно ви боли?
Имате ли удар в областта на главата и дали сте губили съзнание?
Можете ли да движите ръцете и краката си?

„След като си отговорите на тези въпроси и ако установите, че падането не е било тежко се препоръчва да се обърнете на една страна, да се подпрете на ръце, да свиете коленете и да се опитате да станете“, е препоръката на травматолога.

При травма на главата или ребрата – задължително в Спешното

За съжаление, понякога падането може да ви отведе и в болница. Кога е нужно да посетим спешния център, без да отлагаме? „Всеки един пациент след падане и травма в областта на главата и шията – със или без загуба на съзнание, падане с удар в областта на гръдния кош и ребрата – със или без затруднено дишане, падане и удар в областта на гръбначния стълб, травма в областта на долните или горните крайници, водеща до функционален дефицит на крайника – невъзможност да се стъпи на крака или невъзможни движения на ръката в областта на рамото, лакътя или китката, трябва незабавно да бъде откаран и прегледан в спешното отделение на най-близката болница“, категоричен е началникът на отделение в Катедрата по ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия на ВМА.

В кои случаи се стига да операция? „Отговорът на този въпрос е само един – когато методите на консервативното лечение – закрита репозиция и гипсова имобилизация, няма да дадат очаквания от лекаря и пациента краен резултат“, „отсича“ д-р Георгиев.

Термобельо и каска на пистата

Зимата е истински рай за „властелините на пистите“. Но, очаквано, при скиори и сноубордисти рискът от фрактури е силно завишен. Затова и травматологът от ВМА дава ценни насоки на какво да обърнат внимание – особено преди да направят първото си спускане за сезона. „На първо място е екипировката, която включва използването на термобельо, грейки с добра топлоизолация и висока водоустойчивост, топли ръкавици, удобни и настроени към ски автоматите обувки (според индивидуалното тегло). Задължително е носенето на каски от скиорите и сноубордистите, както и използване на протектори за колената и лактите“, подробно обяснява ортопедът. „Много важно преди да се качим на лифта е да сме сигурни, че имаме зимна застраховка, покриваща, в случай на злополука, специализиран транспорт и болнично лечение по спешност (на почиващите в чужбина това може да спести непредвидени разходи от хиляди евро). Също така, да сме проверили метереологичната прогноза за деня, защото времето във високите части се променя изключително бързо“, напомня още д-р Георгиев. „Правилото да не сме сами в планината, както и да се спускаме само по добре обработени и отъпкани писти също може да ни спести много неприятности“, не пропуска да отбележи специалистът от екипа на проф. Неделчо Цачев.

Детските кости са по-еластични

Какво сочи опитът на д-р Георгиев – децата или възрастните посещават по-често травматологичния кабинет през зимата? „За радост на родителите, в повечето случаи малчуганите падат, изтупват се от снега и отново са на пързалката. Това се дължи на особеностите на детския организъм – костите им имат голямо хрущялно съдържание и са с висока еластичност. Допълнителни фактори, благоприятстващи по-лекия травматизъм при тях, са по-ниският ръст и телесно тегло“, обяснява травматологът. „Въпреки това, е добре да помним, че те не са умалено копие на възрастните. Ако след падане имаме болка, която продължава повече от 30 минути, детето трябва да бъде прегледано от лекар“, подчертава на финала д-р Иван Георгиев от ВМА.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама