Цените на тока и парното - първи тест за новата власт

15:50, 15 дек 21 / Политика 25 2036 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Новият кабинет „Петков“ поема властта, за да сложи край (поне засега) на серията от парламентарни избори и да овладее разразилата се политическа криза. Управлението на страната се сменя в края на годината, насред зимата, на фона на сериозен ценови ръст, без гласуван бюджет за 2022 г. и със сериозни проблеми за решаване – от наводнения до пандемия.

По всичко личи, че Кирил Петков и неговия „А отбор“ няма да получат 100 дни толеранс, защото просто няма време за това. В интерес на истината новото правителство получи само „един следобед“, за да влезе в час и да започне работа.

Наводнения, зелен сертификат, среща с бизнеса и македонския въпрос – това са само част от темите, които Кирил Петков обсъждаше в първия си работен ден като премиер. Заради напрегнатата ситуация той дори отказа да представлява страната ни на провеждащия се в Брюксел Европейски съвет и преотстъпи този ангажимент на държавния глава.

И докато част от проблемите бяха очаквани още преди встъпването в длъжност, една тема успя да хване неподготвен новия премиер и екипа му -  цената на тока и парното. Буквално докато Кирил Петков полагаше клетва и от парламентарната трибуна обещаваше, че не само няма да има скок в цената на тока, а дори ще се работи за намаляването му, КЕВР изненада новата власт в гръб и обяви сериозно увеличение на цените от Нова година. Енергийният регулатор предложи след две седмици токът да поскъпне с поне 11%, а парното – между 15% и 30%. Особен момент е „Топлофикация-София“, където увеличението е най-голямо, но дружеството от години се управлява зле и е потънало в дългове. Сериозно засегнат от исканията на регулатора е и бизнесът, тъй като мрежовите такси, които всеки потребител заплаща според консумацията си, ще се повишат с над 40%.

Подарък или капан за новата власт?

Шефът на енергийния регулатор обяви, че ценовият скок е по-малък от реално увеличение и именно заради приложените от КЕВР похвати скокът е под 12%, а не очакваните 64%. Като една от основните причини за скока в цените Иван Иванов посочи растящите цени на квотите за въглеродните емисии и увеличението на цените на синьото гориво. Той увери, че регулаторът е „направил всичко по силите си, за да намали тежестта върху гражданите“ и призова изпълнителната власт да вземе решение за компенсаторни механизми, които да смекчат шока за потребителите. Според експерти повишението на цените също е неизбежно, а задържането на ръста до 12% е подарък към новата власт.

Самите топлофикации и дружествата от електроенергийния сектор не са доволни от увеличението, тъй като според тях е то е недостатъчно и забавя инвестициите в мрежата.

Парламентът въведе мораториум върху цените на тока, парното и водата

Новата коалиция обаче видя в ценовото предложение поставяне на капан от страна на КЕВР. Правителството остана неприятно изненадано от „сравнително голямото увеличение“ и се зае спешно да анализира предложението. Владимир Панев от „Демократична България“ дори заподозря „атака по устав“ срещу новата власт. Според него не е случайно, че избраният от предишното управление регулатор обявява шоковото поскъпване именно в деня, когато на власт идва новото управление. Така още на първото си заседание правителството се зае спешно да анализира предложението на КЕВР.

Мораториумът на цените – динената кора, на която се подхлъзна парламентът

Днес изненадващо за всички парламентът замрази цените на тока, водата и парното. Оказа се обаче, че народните представители не знаят към коя дата налагат мораториум. Те се съгласиха цените да се върнат на нивата от 1 януари 2021 г., без да вземат под внимание, че те бяха актуализирани в средата на годината. Така на практика Народното събрание въведе неактуални цени и то без да уточнява за какъв срок.

Предложението дойде от ГЕРБ и по него се подхлъзнаха всички останали групи в парламента освен ДПС, улисани в това да излъскат имидж пред избирателите. Последните предупредиха, че това е вредно за пазара решение, което може да доведе до фалити и застрашава сигурността на доставките.

„Налагането на мораториум върху цените на електроенергията за бита е нелепо, популистко и вредно решение… Вторачено в сметките на потребителите, решението подминава въпроса с 400-те процента увеличение в цената за бизнеса, което е факт, но не се предвиждат, даже не се обсъждат възможни компенсации... А всичко можеше да се направи много по-елегантно, било през намален ДДС за ел. енергия за няколко месеца, било през целеви помощи за домакинства, които наистина имат нужда“, коментира бившият финансов министър Георги Кадиев.

Не след дълго обаче в парламента осъзнаха допуснатия гаф, а кабинетът се обяви против решението. Прясно назначената за шеф на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова нарече мораториума „смислово противоречие“ и даде знак, че той няма да остане в този вид. Очаква се утре текстът да бъде редактиран и прегласуван, като се оправят датите на действие на цените, както и срокът на мораториума. От думите на вицепремиера Корнелия Нинова стана ясно, че мораториум все пак ще има - вероятно за трим месеца и с цени, актуални към 16 декември. 

ЕРП-тата и ЕСО обаче не са съгласни с мораториума и предупредиха, че е възможен колапс на цялата електроенергийна система и икономиката.

Правителството на свой ред обмисля и други действия за справяне със ситуацията. Сред тях са „ограничаване на правомощията“ на енергийния регулатор за актуализирането на цените на тока за 3 месеца, докато се обсъди какви да са следващите действия за овладяване на ценовата криза. Или законодателни промени в Закона за енергетиката, „така че да има по-добър контрол и прозрачност в интерес на обществото, запазвайки независимостта на контролния орган“. Намесата в работата на независимия енергиен регулатор и ограничаване на правомощията ѝ обаче може да се окаже проблем за Европейската комисия и да доведе до санкции, предупреждават експерти.

Първата голяма криза за новото правителство вече е факт. Засега дейтвията на новите хора в парламента и в кабинета говорят за неподготвеност, хаос и решения в крачка. Вероятно това се дължи на факта, че буквално вчера голяма част от тях са заели местата си. Но няма време за губене - всички знаем колко чувствителен е българинът към темата за високите сметки за ток. Помним и масовите протести заради непосилните сметки от 2013 г., които свалиха ГЕРБ от власт. 

Ще се препъне ли още на старта кабинетът „Петков“ или ще успее да намери решение на ситуацията – предстои да разберем?

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама