Замразиха цените на тока, водата и парното до 31 март

12:45, 16 дек 21 / Политика 25 1916 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Мнозинството в Народното събрание промени днес вчерашния мораториум върху цената на ток, вода и парно, като реши, че той влиза в сила от деня на обнародване в „Държавен вестник“ и ще продължи до 31 март.

Мораториумът е върху цените към днешна дата.

Споровете в пленарна зала продължиха и днес, като тричасовите дебати приключиха малко преди 12.00 часа. Депутатите от ГЕРБ предложиха нови поправки в текста на решението, а именно да има задължителни компенсации за бизнеса, а също така от мораториума да бъдат изключени възобновяемите енергийни източници, защото в противен случай ще бъдат свръхсубсидирани.

Прегласуват мораториума за цените на тока, парното и газа

Също така спориха дълго за състоянието на енергийния сектор и кой носи отговорността. Тома Биков от ГЕРБ обвини кабинета, че говори за мерки, но не представя такива, не дава и аргументирани предложения „Аз питам – имат ли някакво отношение правителството към този въпрос, министърът на енергетиката, министър-председателят, това е много сериозен въпрос. И те защо не проявиха някакво желание или поне г-жа Лена Бориславова да дойдат тук и да кажат каква е тяхната концепция по този въпрос, защото те ще я правят. Ние слушахме г-н Гьоков сутринта, слушахме г-жа Нинова, и просто предложихме това, което те говореха“, посочи той.

Георги Свиленски от БСП възрази остро срещу тези думи на Тома Биков. „Ситуация, в която докарахте държавата, в която бизнесът да не може да си плаща тока, българските граждани да не могат да си плащат тока, и да обвинявате БСП, че щяла да доведе нещо до фалит. Вие доведохте до фалит държавата, а не БСП, не колегите от ИТН, не колегите от ПП. Вчера кой предложи този мораториум? БСП ли го предложи или вашият председател на парламентарната група“.

Цените на тока и парното - първи тест за новата власт

Рамадан Аталай от ДПС призова за конструктивни решения, които да бъдат в полза на хората и бизнеса. Той отново обясни, че мораториумът е лесно решение, но не и правилното. „Все още се чудя защо водим някакъв дебат за мораториума. Освен дебатът да бъде как и по какъв начин да помогнем и на бизнеса, да помогнем на създалата се ситуация с енергийната криза, която я създадохте вчера, до вчера беше ценова криза, от вчера вече е енергийна криза“, каза още Аталай, цитиран от БНР.

Председателят на Временната парламентарна комисия за енергийната криза Радослав Рибарски мотивира промяната на мораториума така: „Предложеният срок е разумен и е свързан с изтичане на определен период от време до 31 март 2022 г., като по този начин се гарантира, че КЕВР, заинтересованите страни и всички институции и граждани ще имат достатъчно време да обсъдят и да вземат отношение по евентуалното решение. На следващо място – крайните потребители ще имат достатъчно време да се подготвят за последиците от промяната на регулираните цени“.

От „Възраждане“ поискаха мораториумът да бъде до 30 април, а не до 31 март догодина, както вече беше записано в решението.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама