Като за финал на постите: Впечатляваща рецепта за постни сармички с грухана пшеница и зеленчуци

12:00, 17 дек 21 25 1882 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова
Постни сарми с грухана пшеница и зеленчуци, поднесени със сладък доматен сос
Постни сарми с грухана пшеница и зеленчуци, поднесени със сладък доматен сос

По време на коледните пости е хубаво човек да разполага с различни по вид идеи и рецепти, защото самият период не е никак малък и е възможно да настъпи отегчение от рутинното и еднакво хапване, заложено от специфичните продукти. Онлайн пространството и кулинарните книги винаги могат да ни изненадат със заинтригуващи многостепенни менюта, които да ни впечатлят както със своята креативност, така и незаменимия си вкус.

Именно такава е и целта на този материал, в който искаме да споделим с вас една прекрасна рецепта за „Постни сарми с грухана пшеница и зеленчуци, поднесени със сладък доматен сос“ от популярната YouTube поредица на Lidl България - „Родната кухня в четири сезона“ с участието на шеф готвачите Иван Манчев и Таньо Шишков. Ако сте почитатели на зеленчуковите гозби, не спирайте с четенето на този материал, а смело вземете лист и химикал и запишете всички важни стъпки от приготвянето на това постно, но грациозно ястие.

Във видеото шеф Манчев споделя, че за кулинарния успех на тази рецепта ще ни трябват: 6 зелеви листа, 100 гр. грухана пшеница, гъби, домати, лук и чесън на вкус, малко олио, захар, щипка магданоз, джоджен и типичните овкусители като сол, черен и червен пипер и захар.

Първата стъпка, която трябва да предприемем, за да можем да се наслаждаваме на вкусните постни сарми със зеленчуковата заливка, е да накиснем за 20 мин. груханата пшеница в купа с вода. След това започваме с нарязването на зарзаватите, като на дъската за рязане поставяме лука и гъбите, а отделно с ренде настъргваме на дребно вкусните и хрупкави моркови. На котлон поставяме любимата си тенджера за готвене и в нея започваме да задушаваме току що нарязаните зеленчуци с олио и разбъркваме енергично, за да не загорят. След като започне да ни замирисва на добре задушени зеленчуци, прецеждаме груханата пшеница от купата с вода, и я добавяме към къкрещата смес в любимата ни тенджера. Към тази вкусна и добре ухаеща кулинарна заготовка добавяме 100 мл. вода  солта, черния и червения пипер.

След като имаме вече готовата зеленчукова плънка, пристъпваме към най-важния и отличителен етап от тази рецепта, а именно майсторството по навиването на зелеви сармички. Ако не сте го правили досега, това пипкаво изкуство първоначално може да ви изглежда леко сложно, но не се притеснявайте - постилате лозово листо, поставяте една лъжичка от вкусната плънка и започвате със сръчни пръсти да навивате сармичката. Във видеото можете да проследите цялата методология, с която шеф Манчев извършва този изкусен кулинарен процес.

С вече навитите и готови като за изложба зелеви сармички, пристъпваме към следващия етап, а той е поставянето им във фурната за около 30-40 мин., на 220 градуса. Докато изчакваме готварския процес, отново в любимата ни тенджера, слагаме още малко лук и моркови и добавяме към тях настърган на ренде домат и захар - овкусяваме със сол, пипер и чесън на вкус и оставяме така за около 10-15 мин. За да завършим тази постна рецепта, е нужно да извадим вече готовите сармички от фурната, да ги поставим в красива чиния и да ги залеем със зеленчуковия сос. А да, не трябва да забравяме и перфектния кулинарен завършек, като поставим щипка пресен магданоз върху вкусната и постна гозба! Да ви е сладко!

Ако искате да разберете всички готварски тънкости, с които шеф Манчев приготвя постните сармички с грухана пшеница и зеленчуци, изгледайте цялото видео в YouTube канала на Lidl България, или прочетете подробната рецепта на gotvi.lidl.bg.

В YouTube канала на ритейлъра поредицата „Родната кухня в четири сезона” разкрива тайните на автентични български рецепти за всеки сезон. В нея Иван Манчев и Таньо Шишков обикалят из страната, за да изследват разнообразието на сезонните продукти, като споделят любопитни факти и информация за тях и представят различни сезонни рецепти.

А ето и още вкусни рецепти от поредицата „Родната кухня в четири сезона“:

Вкус в четири сезона: Тайните на вкусната пилешка супа вече са разкрити

Родната кухня в четири сезона: Как да приготвим бърза рецепта със свинско и зеленчуци

Родната кухня в четири сезона: Локумена изненада за рецепта с класически тиквеник, защо не?

Вкус в четири сезона: Сезонен рататуй с кореноплодни зеленчуци и няколко подходящи напитки за този месец

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама