„Цветя за новата власт, акции срещу старата“: Гешев, Цацаров и вятърът на промяната

14:30, 17 дек 21 / Политика 25 2176 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Смяната на властта е особено време - настъпват промени, рокади, понякога и реформи. Това е моментът, в който обикновено новите управляващи прочистват администрацията от „верните на старата власт“ хора и замяната им, с такива, които ще работят за новите идеи и политики. Така е било винаги, така е и сега.

Most Wanted: Гешев и Цацаров

В тази ситуация едни от най-желаните за новата власт кадрови промени са свързани с постовете на главния прокурор и шефа на антикорупционната комисия. И Иван Гешев и Сотир Цацаров доказаха през годините, че са лоялни към предишните управляващи, и удобно си затваряха очите за всякакви съмнения за престъпления или очевадни нарушения на закона. Като верни кучета-пазачи двамата охраняваха властимащите и нападаха всеки, осмелил се да ги атакува – дори президентството.

Именно заради това „главите“ на Гешев и Цацаров се превърнаха в най-желаните за новите управляващи, a смяната им – в основен приоритет за правителството.

Тези намерения бяха заявени от премиера Кирил Петков още при полагането на клетвата му пред Народното събрание и потвърдени от правосъдния министър Надежда Йорданова. Коалицията дори си даде срок от 3 месеца да смени главния прокурор и обеща реформа в антикорупционната комисия и разделянето ѝ на две.

Нито Гешев, нито Цацаров обаче нямат намерение доброволно и което е по-важно - скоро, да освободят постовете си. Главният прокурор обясни, че може да подаде оставка, ако това прекрати пандемията у нас и в света. Но всички знаем, че това би затруднило дори „Божия инструмент“.

Цветя и комплименти за новата власт

Въпреки привидната спокойност, която Гешев демонстрира, поведението му издава притеснение. Изглежда главният прокурор е забелязал накъде духа вятърът на промяната и лека-полека променя позицията си, за да не бъде отнесен.

Обвинител №1 рязко промени тона си към Кирил Петков и Румен Радев и засипа с похвали кабинета и президента. Оказа се, че главният прокурор има съвпадение с правителството за нулевата корупция, а пък държавният глава работи за интересите на хората. Едва ли този подарък за Петков е по случай коледните празници.

Спецпрокуратурата няма да разследва Кирил Петков за гражданството му

Изненадващо прокуратурата дори се отказа да повдига обвинения на новия премиер за канадското му гражданство, въпреки че преди това самият Гешев обяви Кирил Петков за нарушител на Конституцията и предупреди новите управници да не се държат като шепа богоизбрани и недосегаеми.

Неочаквано Иван Гешев склони да участва в дискусия за съдебната реформа и дори поиска среща с президента по темата. Малко преди това той дори допусна въвеждане на съдебен контрол върху част от отказите за образуване на наказателно производство, които сега са тотално на съвестта на прокурора.

Гешев обяви, че е поканил вътрешния министър на среща, за да заровят томахавката, след като стана ясно, че Бойко Рашков ще остане на поста и в редовния кабинет. Поканата обаче е била отклонена от вътрешния министър. Въпреки публично протегнатата ръка, войната между Прокуратура и МВР продължава да се води, а Гешев обвинява Рашков за влошените отношения между институциите.

С правосъдния министър подходи още по-смирено и дори галантно, като я посрещна с огромен букет за добре дошла. Цветята и пожеланията му за „здраве и добра съдебна власт“ обаче не успяха да умилостивят Надежда Йорданова. Тя даде да се разбере, че оставката му стои на дневен ред и буквално стъпка надеждите на Гешев за помирение.

Снимка: БГНЕС

За да тушира критиките за липсата на контрол върху действията му, Гешев ще пита Конституционния съд да обясни какви точно са правомощията му и на практика да покаже, че правомощията му всъщност са ограничени.

Акции за старите

И докато Гешев прави совалки с новата власт, Сотир Цацаров предпочете да заложи на действия, а не на думи. Оглавяваната от него антикорупционна комисия се активизира и погна не един, а цели три кмета на ГЕРБ – на Варна, Стара Загора и Враца. Безупречните до скоро местни управници се оказаха не толкова безгрешни и КПКОНПИ сега успя да намери данни за нагласени обществени поръчки. Съвпадение, едва ли?

Накъде духа вятърът на промяната

Палачинката вече е във въздуха и скоро ще се обърне. Действията и на Гешев, и на Цацаров са опит да хвърлят малко храна за кучетата и да им затворят устите. Не очаквайте обаче разкрития за крупни измами и хора от върха зад решетките. В курбан ще бъдат принесени някои от не толкова значимите фигури в предишното управление. Всичко с една единствена цел, да запазят възможно най-дълго постовете си именно, за да предпазят „големите риби“ от преследване.

Дали опитът им ще бъде успешен зависи от новата коалиция и от желанието им за промяна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама