Март или април ще е най-критичен за инфлацията в България

10:45, 19 дек 21 / Политика 25 2020 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Март или април ще са най-кризисни по отношение на инфлацията в България, но нивото от 5-6% не е притеснително, обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред Дарик радио.

Според вицепремиера нивото на минималната заплата от 700 лв. или 710 лв. през 2022 г. ще е разумно. А относно ефектът от намалената ставка на ДДС за някои услуги - 9% за ресторанти, книги, детски храни и памперси, Василев посочи, че крайният потребител не е усетил намаление на цените, но има известно изсветляване на бизнеса, както и частично изсветляване на доходите. То се дължи основно на отпусканите държавни помощи. Но да се прави социална политика през ДДС не е най-доброто решение, посочи той.

Standard & Poor's: Нарастването на цените ще намалее през втората половина на 2022 г.

За вицепремиера разумният дефицит в бюджета за 2022 г. е него между 3.5 млрд. лв. и 4.5 млрд. лв. и той ще бъде постигнат, а усилието на кабинета ще е да „бъде свит, доколкото може“. Василев даде да се разбере и че позицията му за плоския данък е непроменена - той не трябва да се пипа. „Ако си събираме парите, те са достатъчни, без да генерираме свръхдефицити“, каза Василев.

Финансовият министър е непреклонен в намерението си за редуциране на държавната администрация. Увеличението на заплатите на тези, които ще запазят работата си, ще се получи естествено, тъй като бюджетите няма да бъдат намалявани.

Припомняме, че на 5 декември Василев обяви 15% съкращения на чиновниците в държавната администрация още догодина в синхрон с договореното при преговорите за правителство. Което означава, че те трябва да намалеят с около 30 000 души. 

Финансовият министър подчерта, че една от първите битки, които е важно да спечели България през 2022 г., е да стабилизира и отвоюва енергетиката си обратно. „Нашата енергетика е много закъсняла в прехода към декарбонизация и има тежки проблеми, които трябва да се решат в спешен порядък“, посочи Асен Василев и допълни, че има спорни решения заради некомпетентност или недобросъвестност, които са вземани във времето и продължават да се вземат, и този проблем трябва да бъде изчистен.

Асен Василев бе категоричен, че управляващата коалиция между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ е стабилна, като я сравни с квартетите, за които в класическата музика са написани най-много произведения, а в същото време нямат нужда от диригент. „Това е достатъчно малко, за да е интересно и да дава гъвкавост на солистите и в същото време достатъчно голямо, за да е устойчиво и пълноценно“, каза Василев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама